Kako se bankarska kriza odrazila na svetske berze u prvom kvartalu? – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Kako se bankarska kriza odrazila na svetske berze u prvom kvartalu?

Uprkos prisutnim odjecima skorašnje krize poverenja u bankarski sistem i neizvesnostima u pogledu rasta globalne privrede, svetske berze su prvo tromesečje okončale sa natprosečnim prinosima, a indeks tehnoloških akcija Nasdaq registrovao je najbolji kvartal u postpandemijskom periodu.

Glavni indeks američkog tržišta, S&P 500, oporavio se sedam procenata u tekućoj godini, dok je nemački DAX, kao i prošle godine, imao bolji učinak – u prvom kvartalu skočio je 12,2 odsto što je znatno preko njegovog prosečnog rasta na nivou cele godine.

Posmatrano samo u prošloj sedmici američki indeksi su porasli više od tri procenta, dok je nemačko tržište neutralisalo čitav pad izazvan bankarskom krizom nakon što je reperni indeks DAX porastao 4,5 odsto.

Vest da nije bilo loših vesti sa bankarskog tržišta je sama po sebi bila dovoljna za stabilizaciju berzanskih prilika, dok su makro objave sa polja kretanja inflacije pogrejale pozitivan sentiment. Američki indeks lične potrošnje, koji predstavlja najznačajniji podatak za Fed kada je praćenje inflacije u pitanju, u februaru je značajno usporio u odnosu na prethodni mesec što bi moglo ohrabriti ovu centralnu banku za okončanje ciklusa dizanja kamata.

S druge strane, podaci FED-a pokazali su da je imovina ove centralne banke pala po prvi put u poslednje četiri nedelje na konto smirivanja situacije na bankarskom tržištu.

Povlačenje likvidnih sredstava od strane komercijalnih banaka putem „diskontnih prozora“ skoro je prepolovljeno u odnosu na dramatičnu nedelju nakon propasti Silicon Valley banke.

Na evropskom tržištu, mimo očekivanja inflacija se spustila ispod sedam procenata u martu što je njen najniži nivo od početka rata u Ukrajini. Ipak, bazna inflacija koja isključuje volatilne cene hrane i energenata nastavila je da raste i stigla na rekordni nivo od 5,7 procenata što pokazuje da će Evropska centralna banka (ECB) imati još dosta posla kada je u pitanju vraćanje inflacije na višegodišnji target od dva odsto.

Na korporativnom planu vladalo je zatišje s obzirom da se od sredine aprila očekuje početak sezone objave kvartalnih rezultata za period januar-mart. Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron, očekivano je objavio izuzetno loše rezultate poslovanja za fiskalni drugi kvartal, ali i najavio blaži pad prihoda u aktuelnom tromesečju u odnosu na očekivanja tržišta. Iz uprave kompanije su poručili da očekuju postepeno uravnoteženje ponude i tražnje nakon što su na prezasićenom tržištu čipova zalihe kupaca postale sve manje.

Kakva je generalno klima u američkoj privredi pokazaće u narednom periodu korporativni rezultati za prvo tromesečju, a analitičari očekuju pad profita na godišnjem nivou od skoro 10 procenata što je duplo lošija prognoza u odnosu na početak godine.

Dobitnik nedelje

Akcije kanadskog proizvođača opreme za jogu, Lululemon, skočile su u sedmici preko 16 procenata nakon što je kompanija objavila odlične rezultate poslovanja za praznični kvartal i najavila rast poslovanja u tekućoj godini iznad očekivanja tržišta. Lululemon je značajno poradio na smanjenju zaliha koje su mu tek delimično smanjile profitabilnost što je trenutno glavni problem u ovoj industriji. Kompanija je prošlu fiskalnu godinu okončala sa rastom poslovanja od skoro 30 procenata, a u tekućoj se očekuje rast prihoda preko 15 procenata, što je dva procentna poena iznad očekivanja tržišta.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačke tehnološke kompanije, BioNTech, pale su u sedmici skoro pet procenata uprkos činjenici da je kompanija objavila kvartalne rezultate iznadočekivanja tržišta. Ova kompanija poznata po razvoju covid vakcine zajedno sa američkim Pfizer-om zabeležila je kvartalni pad prihoda od 23 odsto pre svega usled pada prihoda od prodaje ovog proizvoda. U tekućoj godini prihod od covid vakcine očekuje se na od oko pet milijardi evra što je glavni razlog pesimizma investitora koji su akcije ove kompanije oborili na 113,6 evra, što je manje od 40 odsto njene vrednosti s kraja 2021. godine.

Autor: Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum sekjuritiz

Izvor: Danas

Tags
Back to top button