Čadež: Privrede Zapadnog Balkana podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Čadež: Privrede Zapadnog Balkana podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Poslovne zajednice i privredne komore regiona, okupljene u Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6), snažno podržavaju lidere Beograda i Prištine da što pre realizuju dogovore o normalizaciji odnosa, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.


“Bez stabilnog regiona i istinskog poverenja između Srba i Albanaca na čitavom Zapadnom Balkanu, kao i bez njegove brze integracije u Evropsku uniju nema ekonomski uspešne i sigurne jugoistočne Evrope, ali ni stabilne EU”, poručio je Čadež nakon sednice Upravnog odbora KIF ZB 6 održane u Skoplju, prenela je PKS.

Poslovne zajednice spremne su da pomognu u razvijanju ekonomskih mera u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u ukidanju barijera poslovanju, kao i jačanju nove dinamike na putu ka evropskim strukturama.

“Poruka koju šaljemo kao predstavnici biznis zajednice regiona u kome živi 18 miliona građana je jasna: Želimo u potpunosti da podržimo i ubrzamo procese normalizacije odnosa u regionu. Nemamo vremena za čekanje, moramo da trčimo na putu ka EU, da što pre uđemo na jedinstveno tržište”, naglasio je Čadež.

Kako je dodao, ukoliko ostane van strukturnih mehanizama EU, region ne može da preživi.

“Ili ćemo biti region iz koga će svi otići u EU peške ili ćemo naći način da budemo deo jedinstvenog tržišta EU”, istakao je Čadež.

Na sastanku u Skoplju, kome je predsedavao predsednik UO KIF ZB 6 i predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna, dogovoreni su projekti i zajedničke aktivnosti podrške svim kompanijama, kako bi im se pomoglo u različitim segmentima poslovanja, od digitalizacije, preko pozicioniranja na novim tržištima do zajedničke promocije na sajmovima.

Beta

Tags
Back to top button