Sem Bankman-Frid dodatno optužen i za podmićivanje – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Sem Bankman-Frid dodatno optužen i za podmićivanje

Sem Bankman-Frid (Sam Bankman Fried), osnivač propale kripto berze FTX, optužen je za podmićivanje najmanje jednog kineskog zvaničnika.

U novim optužbama objavljenim u SAD, tvrdi se da je tehnološki preduzetnik odobrio mito od „najmanje 40 miliona dolara“ (32,5 miliona funti) kako bi pokušao da dobije pristup računima za trgovanje koje su zamrzle kineske vlasti, prenose zapadni mediji.

Ove optužbe dodaće se na započetu istragu o prevari pokrenutoj prošle godine nakon kolapsa FTX-a.

Bankman-Frid se ranije ove godine izjasnio da nije kriv za te tvrdnje. Trenutno je u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji dok čeka početak suđenja.

U ažuriranoj optužnici se navodi da je Bankman-Frid odobrio mito nakon što su kineske vlasti zamrzle račune kriptovaluta u vrednosti od oko milijardu dolara (811 miliona funti) koji su pripadali njegovoj trgovačkoj firmi Alameda Research, piše Wall Street Journal a prenosi Biznis.rs.

Računi su odobreni nakon transfera, koji je otišao u jedan privatni online novčanik, navodi se u podnesku.

Navodno, ovaj mito je usledio nakon višemesečnih pokušaja da se pristupi fondovima, za koje je Bankman-Frid verovao da su zamrznuti u okviru istrage o trgovačkoj firmi, navodi se u saopštenju.

Incident se dogodio pre dramatičnog kolapsa FTX-a prošle godine, kada su izveštaji o finansijama kompanije doveli do navale povlačenja sredstava, što je firmu gurnulo u bankrot.

Tags
Back to top button