MMF: Ekonomski rast Kine činiće oko trećine rasta globalne ekonomije 2023. – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

MMF: Ekonomski rast Kine činiće oko trećine rasta globalne ekonomije 2023.

Ekonomija Kine ima snažan skok, njen privredni rast će činiti oko jedne trećine ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u govoru održanom na Kineskom razvojnom forumu 2023.

Georgijeva je snažan privredni oporavak Kine opisala kao “pupoljak” u svetskoj ekonomiji, čiji je oporavak trenutno teško ometen pandemijom, geoekonomskom podelom i rizikom u oblasti finansijske stabilnosti, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Ona je ukazala da oporavak kineske ekonomije donosi ohrabrujuću vest za svetsku ekonomiju. Prema analizama MMF-a, svaki procentni rast kineske ekonomije bi pomogao da prosečan rast u drugim azijskim ekonomijama bude veći za 0,3 odsto, navela je Georgijeva.

MMF je u januaru ove godine povećao prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine na 5,2 odsto, sa 4,4 odsto predviđenih u oktobru prošle godine.

Georgijeva je u govoru iznela nekoliko predloga u vezi sa budućim ekonomskim rastom Kine.

Prema njenom mišljenju, težište ekonomskog rasta bi trebalo da, sa rasta zasnovanog na investicijama, prelazi na rast utemeljen na potrošnji, a takođe je veoma važan zeleni rast, što će Kini pomoći da ostvari kvalitetniji i inkluzivniji rast.

(Tanjug)

Tags
Back to top button