Programeri u Srbiji ostaju bez projekata – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Programeri u Srbiji ostaju bez projekata

IT industrija se smatra jednom od najdinamičnijih i najbrže rastućih industrija na svetu, sa visokom potražnjom za kvalifikovanim stručnjacima. Međutim, iako je IT industrija opštepoznata po velikoj potražnji za kandidatima, otkazi su sastavni deo poslovanja, posebno u savremenim uslovima poslovanja.

“Otkazi se dešavaju iz raznih razloga, od promena u poslovnim strategijama do ekonomskih uslova, ali neki od najčešćih razloga za otkaze u IT industriji uključuju promene u tehnološkim zahtevima, konsolidaciju poslovanja, ali moramo spomenuti i uticaj sukoba između svetskih IT centara kao što su Rusija i Ukrajina”, kaže u autorskom tekstu Marko Vučetić, PR menadžer sajta HelloWorld.rs.

Prema podacima sajta HelloWorld.rs, usporavanje na tržištu zapošljavanje desilo se u poslednjem kvartalu 2022 godine koja je sama po sebi krenula fenomenalno. Već u januaru mesecu bilo je 50% oglasa više u odnosu na isti period 2021. Uprkos sjajnim brojkama tokom čitave godine, poslednji kvartal je u odnosu na treći kvartal pokazao smanjenje od čak 17 odsto broja oglasa.

Situacija se nastavila i početkom 2023. kada je u januaru zabeležen pad broja oglasa od 18% u odnosu na isti mesec prethodne godine, a aktivnost kandidata je bila sve veća.

Ono što trenutno možemo ispratiti na našem tržištu je mali broj otkaza, prvenstveno u ne-tehničkim pozicijama, te slobodno možemo da je broj otkaza zanemarljiv.

Ono što jeste činjenica jeste, da imamo dosta programera koji su trenutno bez projekata i da to može biti potencijalno veliki problem ukoliko se tržište ne oporavi u predstojećem periodu.

Na svetskom nivou je stanje bilo moram priznati haotično, sama pomisao da je u januaru bilo preko 100 000 otkaza je bila dovoljna da svi budemo oprezni, pa čak i uplašeni. Po broju otkaza, dominirali su svetski giganti, poput Amazona koji je otpustio preko 18 000 ljudi, zatim Gugl i Mikrosoft sa 12 000 odnosno 10 000 ljudi. Poređenja radi u aprilu 2022 godine na svetskom nivou je bilo samo 5825 otkaza što nam govori o ozbiljnosti situacije.

Ono što je dobro, jeste da na svetskom nivou ovaj trend polako opada. U februaru je bilo 48 000 otkaza, a mart nam dopušta da budemo optimistični u projektovanju budućih planova jer je broj otkaza pao na 28 000.

Blic

Tags
Back to top button