Evo koja navika izdvaja uspešne ljude od ostalih – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Evo koja navika izdvaja uspešne ljude od ostalih

Put ka uspehu je često popločan naporom. Milioneri i olimpijci podjednako ističu važnost nadmašivanja konkurencije i prevazilaženja svojih granica. Iako je ovo možda tačno, naporan rad nije ono što izdvaja veoma uspešne ljude od ostalih – oporavak jeste, kazala je Sara Sarkis, psiholog i senior direktor psihologije performansa u Exosu.

U Exosu, performans koučing kompaniji, Sarkis i njen tim dijetetičara, fizioterapeuta i drugih zdravstvenih stručnjaka podučavaju NFL igrače, rukovodioce u kompanijama Fortune 100 kao što su Intel i Humana, i druge profesionalce kako da napreduju u okruženjima visokog pritiska.

„Pogrešno povezujemo uspeh sa stalnim držanjem nogom na gasu i imamo komplikovana osećanja kada nije na gasu. Mislimo da smo lenji, nefokusirani ili nedisciplinovani kada ništa od toga nije istina“, objasnila je Sarkis.

Oporavak ili odmor je često „poslednja stvar na koju mislimo“ kada se osećamo preopterećeno, pod stresom ili jednostavno zauzeto, dodala je ona. Ali, ljudi koji daju prednost odmoru su oni koji su „na vrhu svoje igre“ i „najsrećniji“.

Prethodna istraživanja su pokazala da rad bez zastoja smanjuje produktivnost i kreativnost i može da pogorša stres, piše CNBC.

Kako se oporaviti?

Ne morate da prepravljate svoj raspored da biste odmor uključili u svoju rutinu.

Sarkis podstiče svoje klijente da počnu sa revizijom svoje potrošnje energije: Kako i gde provodite najviše svog vremena i čemu posvećujete pažnju? Koje aktivnosti vas iscrpljuju, a šta vam daje energiju?

„Imate kredite i zaduženja: svaki put kada radite nešto što je od koristi vašem mentalnom ili fizičkom zdravlju, kao što je spavanje ili vežbanje, dobijate kredit. Sve aktivnosti koje su štetne, kao što je rad do kasno ili preskakanje obroka, su zaduženja. Ako zbrojite kredite i zaduženja u svojoj dnevnoj rutini tokom jedne nedelje, videćete da se pojavljuju obrasci i možete identifikovati oblasti poboljšanja“, istakla je Sara Sarkis.

Rad traži pauzu

Na kraju krajeva, korisno je gledati na oporavak kao na „igru o tome koliko dobro vraćate kredit u svoj energetski sistem“, dodala je ona.

Razmislite o terapeutskim aktivnostima poput meditacije, joge, vođenja dnevnika ili šetnje i zakažite to u svom kalendaru, kao što biste zakazali pregled kod doktora ili sastanak sa šefom.

Šta god da treba da uradite da biste sebe smatrali odgovornim za pauzu, vredi toga. Oni koji se posvete redovnoj praksi oporavka su oni koji ubiru najviše koristi, smatra Sarkis.

BIZLife

Tags
Back to top button