Radnici EPS-a spremaju štrajk – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Radnici EPS-a spremaju štrajk

Sindikati radnika „Elektroprivrede Srbije” najavili su za naredne dane štrajk zbog činjenice da i dalje nije usvojen godišnji plan poslovanja ovog javnog preduzeća kojim je između ostalog predviđeno i povećanje zarada zaposlenih, a za koji se čeka zeleno svetlo vlade, saznaje „Politika”.

Ova odluka doneta je na sednici glavnog odbora EPS-a, 9. marta. Kako će štrajk izgledati biće poznato danas budući da treba da se održi sastanak štrajkačkog odbora. Protest je ovim povodom već bio održan u Beogradu 13. januara, a potom i 20. februara u Kostolcu, a cilj je da se između ostalog poveća plata zaposlenima.

Upitani kada bi ovaj plan mogao da bude usvojen u ministarstvu energtiek za Politiku kažu da bi trebalo da bude usvojen na vanrednoj sednici Nadzornog odbora EPS-a i to što pre. Suština je u tome da se Ministarstvo rudarstva i energetike i Vvlada Srbije zalažu za pravednu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije. To su strateške odluke koje se ne donose preko noći. Zato je plan više puta menjan, kako bi bili zadovoljeni strateški kriterijumi.

Podsećamo da je Vlada već usvojila odluku o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru i da uvažavamo radnike bez kojih ni proizvodnja, ali ni tranzicija nisu mogući.

Sve navedeno ima za cilj stabilno snabdevanje električnom energijom narednih zima, kao i stabilnu proizvodnju, kako bismo što manje zavisili od cena na tržištu, pogotovo u okolnostima neizvesne i teške geopolitičke situacije.

Tags
Back to top button