Koliko možete da zaradite ako ulažete u zelenu energiju u Srbiji? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Koliko možete da zaradite ako ulažete u zelenu energiju u Srbiji?

Zelena energija i investiranje u nju sve je popularnija stvar širom sveta.

Taj trend se polako preliva i na Srbiju, a mnogi domaći uspešni privrednici smatraju da je upravo zelena energija dobra šansa za investiranje. Međutim, ova opcija, prema rečima naših sagovornika, može se isplatiti samo privrednicima koji bi, eventualno, na krovove svojih kompanija postavljali solarne panele, dok je situacija sa običnim građanima znatno drugačija.

Neki od najistaknutijih domaćih privrednika – predsednik ITM sistema Toplica Spasojević, vlasnik Point grupe Zoran Drakulić i vlasnik Metalac grupe Dragoljub Vukadinović nedavno su za Nova.rs naveli da je ulaganje u zelenu energiju, a naročito solarne panele, dobar investicioni izbor. Međutim, ova investicija je, prema rečima energetskih stručnjaka, isplativa ipak jednom užem krugu ljudi, odnosno privrednicima.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović navodi da je važno, pre svega, uzeti u obzir to da je cene struje za građane i domaćinstva nisu iste.

“S obzirom na to da je struja skuplja za privredu, privrednicima je isplativije da ulažu u solarne panele nego građanima. Trenutna cena struje za privredu je, sa svim dodatnim nametima, a bez PDV-a oko 130 evra po megavat-času, dok je za domaćinstva oko 35 evra po megavat-času”, objašnjava Gavrilović.

Prema njegovim rečima, prosečnom domaćinstvu je za uvođenje solarnih panela potrebno nekoliko hiljada evra, a investicija se povrati nakon devet do deset godina.

Privrednicima se, sa druge strane, ta investicija vrati mnogo brže.

“To jesu dobre investicije, ali pre bilo kakvog ulaganja je neophodno napraviti konkretnu računicu i proceniti isplativost”, zaključuje Gavrilović i podseća da država jeste krenula u podsticanje ugradnje solarnih panela, ali da je to više bio akt popularizacije zelene energije.

Da solarni paneli nisu najsrećnija opcija za građane koji žele da investiraju smatra i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, koji kaže da oni “dosta koštaju, plus su neisplativi”.

“Kao i kod svake druge investicije, period povratka uloženog je najbitniji, a ovde je taj period predug. Ako tome dodamo i činjenicu da bi mnogi morali za to da uzmu kredit, jasno je da se ne isplati, bar ne onima koji su mali potrošači”, navodi Zdravković.

Ipak, on navodi da postoji drugi način i bolja investicija koja će građanima sačuvati novac u džepu, a to je ulaganje u energetsku efikasnost.

“Bolje fasade, zamena stolarije, ugrađivanje toplotne pumpe, to sve može značajno uštedeti novac građanima, a košta manje od solarnih panela”, zaključuje Zdravković.

Izvor: Nova S

Tags
Back to top button