Bitkoin odoleva bankarskoj krizi – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitkoin odoleva bankarskoj krizi

Uprkos tome što vrednost akcija banaka pada posle bankrota tri banke u SAD, vrednost kriptovaluta skače. Bitkoin je danas vredeo 24.204 dolara, a samo dan ranije je bio 20.000 dolara.

Ivan Andrejević, kripto analitičar, kaže da su se u ovoj krizi kriptovalute pokazale otpornije nego što se očekivalo.

–Očekivali smo da bitkoin padne na 14.000 ili 15.000 dolara. Međutim, sinoć i danas je primećen pojačan dolazak novca na kripto menjačnice. Verovatno investitori nastoje da zamene novac koji je izložen bankarskom sektoru za kriptovalute kako bi potražili što stabilniju investiciju, tj onu koja može imati manje padova – kaže Andrejević za „Politiku”.

On podseća da je u proteklih nekoliko nedelja bitkoin izgubio na vrednosti 20 odsto. Iako je kripto tržište do juče bilo u padu uspelo je da se održi bez velikih oscilacija usled trenutne povezanosti sa bankarskom krizom u SAD i stečajem banke Silicijumska dolina. Tržište akcija je takođe pretrpelo velike gubitke, a s obzirom na to da su kriptovalute rizična imovina očekivale su se veće oscilacije, to jest padovi, kaže Andrejević.

On ne isključuje mogućnost da do pada vrednosti digitalne imovine neće doći u narednom periodu s obzirom na to da je u stečaj otišla jedna od 16 najvećih banaka u SAD i prema trenutnim podacima oko 50 odsto startapova u SAD su izloženi ovoj banci od kojih su neke kompanije koje su usko povezane sa digitalnom imovinom. Silvergejt banka je otišla u stečaj prošle nedelje. Takođe do kolapsa je došlo i u Signačer banci iz Njujorka i Frst ripablik banci.

–Ove banke kao i mnoge druge su usko povezane sa digitalnom imovinom ali i ostalim sektorima pa nestabilnost će biti aktivna u svim investicionim poljima. Projektovana inflacija je 0,4 odsto i ako bude rasla opet će padati vrednost bitkoina i akcija. Veći investitori će krenuti ka krupnijim bankama. Mada ohrabruje najava FED-a da će pokriti sve depozite klijentima banke Silicijumska dolina i Signačer banke– kaže Andrejvić.

(Politika)

Tags
Back to top button