Air Serbia dobija novog strateškog partnera? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Air Serbia dobija novog strateškog partnera?

Kompaniji Air Serbia je potreban strateški partner zbog obezbeđivanja dodatnog kapitala za moguće rizike koji dolaze iz međunarodnog okruženja i za dalje širenje mreže, rekao je urednik vazduhoplovnog portala Tango six Petar Vojinović.

On je za Betu, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je domaćoj aviokompaniji Air Serbia potreban strateški partner, rekao da je cilj da se osigura dodatni kapital za vanredne situacije, kroz strateško partnerstvo koje ne može da pređe suvlasništvo od 49 odsto, zbog pravila Evropske komisije (EK).

Srbijanski predsednik zatražio je od katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija da Qatar Airways prouči mogućnost preuzimanja udela u Air Srbiji i postane njen strateški partner.

“Danas je Air Serbia potpuno u rukama Srbije. Ima čist bilans, ali želimo izbeći buduće rizike jer kretanja na tržištu ne zavise samo od nas. Zamolio sam katarskog emira da nam pomogne u budućnosti i da vidimo imaju li oni interesa postati naš strateški partner. To bi za nas bila izuzetno važna investicija. O tome ćemo detaljnije razgovarati prilikom buduće emirove posete Srbiji”, rekao je Vučić tokom posete Dohi.

Vojinović je dodao da je potreba za partnerom Air Serbije, ne zbog sticanja novih veština ili pomoći u upravljanju poslovima, što je bio prioritet kada je ostvareno partnerstvo sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već najverovatnije zbog obezbjeđenja dodatnog kapitala.

“Ni Katar, ni neke druge aviokompanije ne mogu Air Serbiji da ponude u ovoj fazi ništa suštinski novo u tehnologiji, znanju i upravljanju. Potraga za strateškim partnerom je rezervna opcija kao sigurnost zbog nepredvidivog i teškog biznisa aviokompanija na koji utiču stvari koje one ne mogu da kontrolišu kao što su, na primer pandemija”, rekao je Vojinović.

Konsultant za strane investicije Milan Kovačević rekao je za Novu.rs da je malo neobično to što je Vučić pozvao u Kataru na strateško partnerstvo u Air Serbiji jer “Emirati i Katar nisu u dobrim odnosima, tako da je možda reč i o tome da se vlasništvo Etihada nad ‘Air Serbijom’ potpuno preseli na Katar”.

Akcionarsko društvo Air Serbia je, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, 83,85 odsto u srpskom vlasništvu, dok preostalih 16,42 sada drži Etihad.

Beta/Nova

Tags
Back to top button