I Srbija bi mogla da prodaje obveznice građanima – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

I Srbija bi mogla da prodaje obveznice građanima

Srbija bi, kao Hrvatska, mogla da prodaje državne obveznice građanima kako bi prikupila novac koji joj nedostaje za budžet i to po nižoj kamatnoj stopi nego što je na međunarodnom tržištu kapitala.

„Država Srbija, ako hoće, može da proda obveznice građanima jer nema prepereka, osim što bi morala da napravi kampanju i edukuje ih da novac sa štednje ulože u obveznice. Država bi se zbog toga malo zamerila bankama koje imaju dominantnu poziciju na finansijskom tržištu“, rekao je analitičar brokerske kuće Momentum Securities Nenad Gujaničić.

Od toga bi, kako je rekao, koristi imala i država i građani jer su kamate na tržištu obveznica, na kome trguju uglavnom profesionalni investitori, od prošle godine naglo porasle, a banke koje su superiornije u odnosu na klijente sporije ih povećavaju.

Gujaničić je rekao da banke u Srbiji daju kamatu klijentima na štednju u evrima na tri godine, tri odsto, a prinos na obveznice sa tim ili nešto dužim rokom je veći.

„Zbog te razlike u kamatama ima prostora da država Srbija izda neke vrednosne papire na tri godine i ponudi građanima, uz prinos od četiri odsto, umesto da ih proda na međunarodnom tržištu kapitala uz kamatu od šest-sedam odsto“, rekao je Gujaničić.

Dodao je da bi to bio podsticaj i za razvoj finansijskog tržišta u Srbiji i mogućnost da se građani edukuju da ne moraju da investiraju samo u nekretnine i u bankarske depozite.

Istakao je da građani u Srbiji na štednji u bankama imaju oko 13-14 milijardi evra i niko ne očekuje da bi se sva ta sredstva izvukla, ali bi fantastičan uspeh bio kada bi država na obveznice prikupila milijardu evra, što bi predstavljalo tek šest-sedam odsto ukupne štednje.

Hrvatska je ponudila njenim građanima prve hrvatske narodne obveznice po minimalnom ulogu od 500 evra. Ministarstvo finansija saopštilo je da je državne obveznice uplatilo 44.843 građana u iznosu od 1,34 milijarde evra.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button