Na nekretnine potrošeno 7,5 milijardi evra: Najviše se kupuju garaže, svaka treća nekretnina prodata u Vojvodini – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Na nekretnine potrošeno 7,5 milijardi evra: Najviše se kupuju garaže, svaka treća nekretnina prodata u Vojvodini

Na srpskom tržištu nekretnina lane se obrnulo 7,5 milijardi evra. To je čak 22 odsto više novca nego godinu pre, iako je broj kuporodajnih ugovora veći za svega 1,8 odsto.

Ubedljivo najveći rast je zabeležen u prometu garažnim prostorom. Na garaže je lane potrošeno čak 56 odsto više novca nego u 2021. godini. Svaka treća nekretnina prodata je u – Vojvodini.

Kada se posmatra vrednosti prometa, na stanove je potrošeno 26 odsto više. U poslovni prostor je uloženo 28 odsto više, građevinsko zemljište 23 odsto više, a u slučaju kuća je potrošeno 11 odsto više.

– Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine – stoji u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda. – Broj transakcija poljoprivrednog zemljišta porastao je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto godišnje.

Kvadrati i ari su se najviše prodavali u Vojvodini – 35 odsto transakcija. Svaka četvrta prodaja bila je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a skoro isto toliko i u Beogradu – 24 odsto. Najmanje se trguje u Istočnoj i Južnoj Srbiji – 16 odsto.

Najveće učešće u novčanoj sumi ima Beograd u kome je potrošeno sa 65 odsto novca namenjenog za stanove. Pored stanova, Beograd ima najveće učešće i u vrednosti prometovanih garažnih prostora 77 odsto, poslovnih objekata 58 odsto i poslovnih prostora 53 odsto. Čak 80 odsto novca potrošenog na poljoprivredno zemljište potrošeno je na parcele u Vojvodini. Region Šumadije i Zapadne Srbije ima najveće učešće u novčanoj sumi prometovanih šuma sa 49 odsto.

– Najskuplje nekretnine mereno cenom po metru kvadratnom i dalje su u Gradu Beogradu i to u kompleksu Beograd na vodi gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru – pokazuje izveštaj. – Najviše plaćen pojedinačni stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen je 2.469.888 evra, u istom kompleksu.

IZ KREDITA SVAKI DESETI EVRO

UPOTREBA kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti je u 2022. godini zabeležila smanjenje u odnosu na prethodni period. Naime, 11 odsto svih nepokretnosti u Republici Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13 odsto u 2021. godini. Nezvanične statistike kažu da se jednim kreditom kroz vezane kupoprodaje finansiraju i do tri stana.

Tags
Back to top button