Inflacija u prvih 15 dana jula znatno usporila – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Inflacija u prvih 15 dana jula znatno usporila

Inflacija usporava, dostigla je maksimum u martu od 16,2 odsto. Milan Trajković iz NBS rekao je za RTS da u prvih 15 dana jula gotovo da nema rasta cena. Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku.

Inflacija u Srbiji nastavlja da usporava – sa 14,8 odsto u junu, pala je na 13,7 odsto. Ipak, cene su proteklog meseca i dalje rasle.

Kada se pogleda godišnji nivo, neke namirnice su poskupele i više od 40 odsto – zvanično.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković rekao je da se ne oseća usporavanje inflacije zbog mesečne inflacije koja je bila 0,7 odsto.
Inflacija u Srbiji usporava

Prema njegovim rečima, bitno je da razlikujemo međugodišnju i mesečnu inflaciju.

– Kada gledamo međugodišnje, inflacija usporava, dostigla jer maksimum u martu – 16,2 odsto, sada je 13,7 odsto. I dalje imamo neki mesečni rast cena. Ono što je dobro da i taj mesečni rast cena usporava. U periodu kada smo se suočavali sa najvećom inflacijom – od aprila prošle do februara ove godine mesečna mesečna inflacija u proseku iznosila je1,3 odsto. Poslednjih nekoliko meseci iznosi oko 0,7 odsto mesečno – istakao je Trajković.

Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku.

– U prvih 15 dana jula mi ne vidimo gotovo nikakav rast cena. Moguće je da čak u julu do kraja meseca budemo bez mesečne inflacije, čak je moguće da mesečna inflacija bude negativna po prvi put posle više od dve godine – napomenuo je Trajković.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button