Ponovo odgođen ETIAS: Elektronska prijava za ulazak EU od 2024? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Ponovo odgođen ETIAS: Elektronska prijava za ulazak EU od 2024?

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS biće funkcionalan tek naredne, 2024. godine, objavljeno je na sajtu ovog sistema. ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine, a tačni razlozi za odlaganje zasad nisu poznati.

Prema rečima portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost Anite Hiper tačan datum primene ETIAS-a biće saopšten čim ta informacija bude bila dostupna.

Hiper je za portal schengenvisainfo.com rekla da s obzirom na to da se ETIAS razvija blisko sa sistemom za ulazak/izlazak (EES), to takođe znači da ne može da bude dostupan pre nego što EES bude prvi pokrenut.

“Trenutni očekivani datum da ETIAS bude operativan u potpunosti je 2024. Ulazak ETIAS u rad može da se desi tek pet do šest meseci nakon puštanja u rad EES”, napomenula je ona.

Ni datum kada će EES postati operativan nije poznat, iako u EU navode da bi to trebalo da se desi do kraja 2023. godine.

Šta je EES?

EES će biti automatizovani IT sistem Evropske unije za registraciju putnika iz zemalja trećeg sveta kojima viza nije potrebna ili putnike koji imaju vize za kratkoročni boravak.

Svaki put kada osoba pređe granicu EU, sistem će registrovati njeno ime, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otiske prstiju i slike lica), datum i mesto ulaska i izlaska. Takođe će se evidentirati i odbijanje ulaska u određenu zemlju.

Cilj je da automatizovane granične kontrole i samouslužni sistemi poboljšaju bezbednost u EU i budu brži po putnike na granicama. Međutim, avio-industrija i pojedine zemlje kažu da bi nedostatak pripreme mogao da napravi probleme već po uvođenju sistema.

EES je prvobitno trebalo da bude lansiran 2022. godine, te u maju 2023. godine, pa je to odloženo za novembar.

Prema novom sistemu, putnici sa bezviznim pristupom šengenskoj zoni moraće da dobiju dozvolu za putovanje putem interneta, preko Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS).

Šta je ETIAS?

Za razliku od EES-a koji će beležiti posete direktno na granici, Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) je još jedan sistem koji će imati za cilj da prikupi podatke o putnicima pre nego što oni krenu na put i izvrši naplatu.

Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima je i Srbija, kao i države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike, ukupno 63 zemlje.

Zahtev za ETIAS dozvolu će se podnositi online i apliciranje bi trebalo da traje svega nekoliko minuta. Osim osnovnih ličnih podataka, moraćete da odgovorite i na nekoliko pitanja koja se odnose na putovanja u ratne zone ili u vezi sa kriminalnim dosijeom, a jednom kada dobijete dozvolu, ona će važiti tri godine ili do isteka pasoša.

ETIAS će tako predstavljati automatizovani IT sistem kreiran da identifikuje bezbednosne rizike, iregularne migracije ili visoke rizike od epidemije za putnike koji putuju u zemlje Šengena, a na koje se ne primenjuje bezvizni režim. U isto vreme, ovaj mehanizam će olakšati prelazak granica za ogromnu većinu putnika koji ne nose taj rizik.

Informacije prikupljene preko ETIAS-a omogućiće, uz puno poštovanje osnovnih prava i principa zaštite podataka, prethodnu verifikaciju potencijalne bezbednosti, te neregularnu migraciju visokog rizika od epidemije.

ETIAS odobrenje će koštati sedam evra i to će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka. Podnosioci prijava mlađi od 18 i stariji od 70 godina će biti oslobođeni ove naknade. Putnici koji ne mogu da se prijave, bilo zbog starosti, nivoa pismenosti ili pristupa informacionim tehnologijama, itd. moći će da podnesu svoju prijavu preko treće strane/lica.

Kada stupi na snagu, primeniće se tzv. grejs period od barem 6 meseci, tokom kog neće biti obaveze da se poseduje važeće odobrenje za putovanje. Tokom ovog prelaznog perioda države članice će morati da obaveštavaju putnike o obavezi da imaju važeće odobrenje za putovanje po prestanku prelaznog perioda.

Euronews

Tags
Back to top button