Nemačka u problemu: Za tri godine faliće im više od 100 hiljada radnika u digitalnom sektoru – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nemačka u problemu: Za tri godine faliće im više od 100 hiljada radnika u digitalnom sektoru

Sve veći nedostatak stručnjaka u digitalnom sektoru preti u narednim godinama da postane kočnica za nemačku privredu, upozorio je u najnovijem istraživanju Institut nemačke privrede.

Institut je u studiji naveo da bi do 2026. Nemačkoj moglo da nedostaje nešto manje od 106.000 kvalifikovanih radnika u digitalnim delatnostima. Dosadašnji maksimalni manjak bio je 100.000 u 2018. godini. Matematički, tri od pet radnih mesta možda će ostati prazno, piše DPA.

„Digitalne profesije su vitalne za uspeh digitalne transformacije i za digitalni suverenitet Nemačke“,zaključuje se u studiji. Institut zato traži hitne mere – na primer lakša pravila za imigraciju stručnjaka.

Ukupno je, prema podacima Instituta, u 2021. godini u Nemačkoj na nekom poslu vezanom za digitalni sektor radilo 2,64 miliona zaposlenih, od stručnjaka za građevinsku elektriku, pa do programera. Prema prognozama stručnjaka, taj broj će, ako se nastave dosadašnji trendovi, do 2026. da poraste za 11,2 odsto, na gotovo tri miliona.

Rast je podstakla potražnja za IT stručnjacima, koji čine približno trećinu svih zaposlenih na digitalnim poslovima. Sve ukazuje da će do 2026. posebno veliki biti broj dodatno zaposlenih visokokvalifikovanih stručnjaka za softver i IT konsultanata, kao i stručnih informatičkih radnika sa strukovnim obrazovanjem, preneo je „Blic biznis“.

 

Tags
Back to top button