EU spremna da rekonstruiše energetsko tržište – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

EU spremna da rekonstruiše energetsko tržište

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o predstojećim reformama na tržištu energetike. Brisel je spreman da predloži rekonstrukciju tržišta sledećeg meseca, ali zemlje evropskog bloka već su podeljene u vezi sa tim kako „popraviti” energetski sistem – ili da li je uopšte potrebno popraviti ga.

Evropska komisija je prošle godine obećala da će reformisati pravila na tržištu električne energije, posle rekordno visokih cena gasa, što je dovelo je do skoka cena struje za evropske kompanije i građane.

Cilj je reforma tržišta električne energije, kako bi se zaštitili računi potrošača za energiju usled kratkoročnih promena u cenama fosilnih goriva, i pobrinuti se da u Evropi raste udeo jeftine obnovljive električne energije, koja može da se snizi dodatno.

Međutim, zemlje članice EU se dosad nisu slagale kako bi reforme trebalo da se odvijaju.

Španija, Grčka i Francuska su među onima koje traže korenite reforme.

U dokumentu podeljenom zemljama EU, u koji je uvid imao Rojters, Španija smatra da reforme treba da pomognu državnim regulatornim telima da potpišu više dugoročnih ugovora sa proizvođačima struje za plaćanje fiksne cene za struju.

Proizvođači nuklearne i obnovljive energije bi po stabilnim cenama dobile od vlade „ugovor zbog posebnosti”, kako bi proizvodile struju decenijama.

Francuska predlaže da se sa energetskim kompanijama potpišu dugoročni ugovori sa fiksnom cenom, preneo je Tanjug.

Nemačka, Danska, Letonija i još četiri zemlje se protive korenitim reformama i upozorile su EU protiv reforme „kriznog modela”, vrlo složenog sistema kojem su bile potrebne decenije da se razvije.

Oni smatraju da postojeće energetsko tržište unutar EU funkcioniše dobro i godinama su držali niske cene struje, uz pomoć obnovljivih izvora energija i izbegavale su nestašicu u snabdevanju struje.

Te zemlje podržavaju samo ograničene promene, kao što je omogućavanje potrošačima da lakše biraju između fluktuirajući ih i fiksnih cena.

Zvaničnici EU kažu da izgleda da Brisel sada „naginje” više ka umerenim promenama.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button