Oko 60 britanskih kompanija nakon testiranja uvelo četvorodnevnu radnu nedelju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Oko 60 britanskih kompanija nakon testiranja uvelo četvorodnevnu radnu nedelju

Više od 60 britanskih kompanija su pola godine testirale četverodnevnu radnu sedmicu. Većina kompanija su zadržale četverodnevnu radnu sedmicu nakon testiranja, tvrdeći da su od nje imale više koristi.

Fej Džonson-Smit je mislila da je previše dobro da bi bilo istinito kada joj je šef kazao da će svake srede biti slobodna, bez umanjenja plate. Njena kompanija je učestvovala u spomenutom testiranju. Kao i većina radnika koji su bili obuhvaćeni testiranjem, bila je zadovoljna zbog toga što će kraće raditi.

Sve kompanije su bile deo globalnog projekta “4 Day Week Global” koji je u Velikoj Britaniji primijenjen od juna do decembra prošle godine. Autori projekta smatraju da bi ovo moglo značiti velike promene, a jedna od njih jeste da postane uobičajeno da slobodan dan bude u sredini sedmice ili da postoji trodnevni vikend.

Fej vrši nadzor u kompaniji “Citizens Advice”, a, osim nje, testiranjem je bilo obuhvaćeno 200 njenih kolega. Kako je rekla, dodatni slobodan dan predstavlja priliku da se oporavi. Tvrdi da se sledeći dan na posao vraća spremnija te da u četiri dana uradi više nego što je pre radila u pet dana. Njena koleginica Betani Lavson takođe tvrdi da joj je sada lakše raditi.
Rezultati testiranja

Poslodavci od četverodnevne radne sedmice očekuju povećanje produktivnosti. Kako je objavio BBC, rast produktivnosti je bio nerešiv problem za britansku ekonomiju. Velika Britanija je poslednjih godina zaostajala za mnogim drugim bogatim državama po pitanju vrednosti stvorene po radniku. Tražilo se obašnjenje zašto je to tako i kako ovaj problem rešiti.

Autori projekta tvrde da postoje snažni argumenti u prilog uvođenja četverodnevne radne sedmice.

– Ne znamo šta se tačno desilo s produktivnošću, ali znamo da smo po drugim parametrima zaista imali dobre rezultate, bilo da govorimo o prihodima, opadanju radne snage, izveštajima radnika o produktivnosti, dobrobiti radnika i troškovima – istakla je Džulijet Šor s bostonskog univerziteta koji je s univerzitetima Oxford i Kembridž bio deo spomenutog testiranja.

Većina kompanija je naglasila da je bila zadovoljna produktivnošću. Finansijske izveštaje nakon testiranja podnijele su 23 kompanije te je iz njih vidljivo da je njihov prihod ostao isti tokom polugodišnjeg testiranja.

Od 61 kompanije koja je učestvovala u testiranju, 56 je odlučilo da nastavi s četverodnevnom radnom sedmicom i nakon testiranja. Njih 18 se odlučilo da to bude trajna promjena. Konsultantska kompanija za zaštitu okoliša Tajler Grandž je jedna od tih kompanija.

Iskustvo jednog direktora

Generalni direktor ove kompanije Simon Ursel je istakao da je prvi mesec testiranja bio uzbuđen, ali i da je strahovao. Prema njegovim riječima, nije tražio da se u četiri dana radi posao koji se ranije radio u pet dana, jer bi se time radnici stavili pod prevelik pritisak.

Umesto toga, odlučio se na prestanak sastanaka, putovanja i administrativnih poslova koje je smatrao nepotrebnima. Zaposleni su sami shvatili kako da budu učinkoviti.

“U osnovi, ako ljudima date neverovatan podsticaj u tome da će imati još jedan dan slobodan, onda će se zaista truditi da nešto urade”, zaključio je Ursell.

Ukazao je da njegovi zaposleni u četiri dana rade dva odsto više nego što su radili u pet dana. Tvrdi da su zaposlenici sretniji te da se izostajanje s posla smanjilo za dve trećine. To je bio slučaj i u drugim kompanijama, prenosi BBC.

(Izvor: Klix)

Tags
Back to top button