Bankari očekuju da inflacija u januaru 2024. bude 8 odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Bankari očekuju da inflacija u januaru 2024. bude 8 odsto

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2024. godine biti na nivou od 8 odsto, što predstavlja nepromenjenu vrednost četvrti mesec zaredom, pokazuju rezultati ankete agencije “Ipsos”.

Prema rezultatima februarske ankete agencije “Blumberg”, očekivana inflacija za godinu dana unapred niža je i iznosi 7,0 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede, u prethodnih pet meseci stabilizovala su se i kretala oko nivoa od 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u januarskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su 5,0 odsto za dve godine unapred, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije, na nivou od 4 odsto.

Što se tiče očekivanja privrednika, ona su na nešto većem nivou i za dve godine unapred iznose 7 odsto, dok se za tri godine unapred nalaze na nivou od 5 procenata.

Kako se navodi, rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju i na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da od maja 2015. svakog meseca izveštavaju o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Tanjug

Tags
Back to top button