Snažno ubrzan rast cena u januaru: Dva razloga za inflaciju od 15,8 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Snažno ubrzan rast cena u januaru: Dva razloga za inflaciju od 15,8 odsto

Potrošačke cene ne samo da su nastavile, već su i ubrzale rast u januaru u odnosu na prethodna dva meseca.

Od oktobra godišnja inflacija kretala se na nivou od 15-15,1 odsto da bi u prvom mesecu 2023. skočila na 15,8 odsto.

U odnosu na prethodni mesec, inflacija je porasla za 1,4 odsto. Pre samo dve, tri godine toliko je iznosila godišnja inflacija.

Istini za volju Narodna banka je predvidela ovakav razvoj situacije. Na predstavljanju izveštaja o inflaciji prošle nedelje rečeno je da će inflacija do kraja tromesečja biti do jednog procentnog poena, a onda će krenuti njen pad, prvo sporiji, a od polugodišta brži.

U projekcijama inflacije Narodne banke navodi se prognoza da će inflacija u januaru dostići 15,9 odsto, da bi u februaru i martu blago usporila na 15,7 odnosno 15,6 odsto.

Šta stoji iza ovog skoka inflacije, najvećeg mesečnog od oktobra prošle godine objašnjava ekonomista Saša Đogović.

„Ovo je potpuno očekivano, jer su u januaru poskupeli i struja i gas. Oni su povukli cene naviše. Poskupljenje struje od oko osam odsto dalo je doprinos inflaciji od 0,8 odsto. Kada tome dodamo i poskupljenje gasa, kao i njihov indirektni efekat na poskupljenje drugih proizvoda u čijoj proizvodnji se koriste, to objašnjava najveći deo rasta inflacije“, napominje Đogović.

Prema podacima Zavoda za statistiku, struja je u januaru u odnosu na decembar poskupela 7,1 odsto, a gas 10,2 odsto.

Prema Đogovićevim rečima, inflacioni pritisak će biti visok još u prvom tromesečju, a onda će početi da popušta.

„Ove godine ćemo definitivno imati trend slabljenja rasta potrošačkih cena, posebno u drugom polugodištu. Inflacija će u decembru verovatno biti oko 10 odsto, a ako bude poljoprivredni rod bolji nego prošle godine, i ispod toga“, zaključuje Đogović.

U januaru je osim energije rast cena zabeležila i hrana – 1,7 odsto u odnosu na decembar. Đogović objašnjava da su proizvođači u cene ukalkulisali poskupljenje struje i gasa.

Zanimljivo je i da je povrće za samo mesec dana poskupelo čak 7,2 odsto.

Gledano na godišnjem nivou, januar ove na januar prošle godine, hrana je skuplja za 24,7 odsto, a ubedljivo najviše su poskupeli mleko, sir i jaja – za celih 43,9 odsto.

Stanovanje, struja, voda i gas su poskupeli za 23 odsto, a u okviru toga rente su više za 27,3 odsto, dok su čvrsta goriva poskupela za 51,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine.

Ukupno je roba poskupela za godinu dana 17,9 odsto, a usluge 9,4 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije koji prikazuju godišnju inflaciju po mesecima od početka 2007. godine, januar je bio mesec sa najvećom inflacijom u poslednjih 16 godina.

Narodna banka predviđa da će godišnja inflacija u junu pasti na 13,5 odsto, a u septembru na 9,9 odsto. Za kraj godine plan je da se inflacija nađe na 7,5 odsto.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button