Evo zašto treba da zaboravite svoju (ružnu) finansijsku prošlost – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Evo zašto treba da zaboravite svoju (ružnu) finansijsku prošlost

Prošlost ponekad to te mere optereti čoveka da onda on više nije sposoban da ide napred. To može da bude slučaj i kada je u pitanju naš novac

vakome od nas se nekada desilo da je neki novac, narodski rečeno, uludo potrošio. Drugim rečima, da je bacio pare.

Možda je to bila neka manja suma, pa vas nije mnogo zabolelo. Ili je možda u pitanju bio neki veći novac koji je otišao “niz vodu” i to vas je ozbiljno zabolelo.

Koja god da je situacija u pitanju od ove dve – jedno je sigurno: taj novac više ne možete da vratite i sve je to sada deo neke (možda i ružne) prošlosti.

U poslovnom svetu ovakav novac – koji je već potrošen i koji ne može da se vrati, naziva se potonuli novac.

Izraz potonuli novac potiče iz naftne industrije i vezuje se za proces traženja nafte. Naime, naftaši kopaju bušotine na mnogo mesta, ali se u mnogim od njih nikada ne pronađe nafta.

Tu dolazimo do bitnog momenta za ovu priču: šta će biti vaš naredni korak? Hoćete li nastaviti da kopate na istom mestu ili ćete pokušati sa nekim novim mestom?

Kompanije, ali i pojedinci, trebaju da donose odluke koje su nabolje za njihovu finansijsku budućnost, a takve odluke ne treba donositi na osnovu pogrešnih poteza ili poteškoća u prošlosti.

Svako od nas ima neke pogrešne poteze iz svoje finansijske istorije i svako ima makar jedan potonuli trošak. To mogu bit loše investicije, nepotrebne kupovne, neočekivani računi.

Ključno je da zbog njih ne “razbijamo” glavu, jer nam žaljenje i/ili samosažaljenje neće ništa doneti.

Dakle, loše stvari iz prošlosti treba tamo da ostanu, a nama napredak u ličnim finansijama i upravljanju novcem može doneti učenje ili neka vrsta formalne edukacije iz oblasti ličnih finansija.

Izvor: Kamatica.com

Tags
Back to top button