Banke se nerado odriču provizije na humanitarnu pomoć – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Banke se nerado odriču provizije na humanitarnu pomoć

NBS poziva banke da i ovog puta pokažu solidarnost sa građanima teško pogođenih područja i da ne naplaćuju naknade

Svaki put kada se, zbog neke nesreće, uplaćuje humanitarna pomoć kao sada za Tursku i Siriju, ispostavi se da neke banke na to naplaćuju proviziju, a neke ne. Zbog toga se treba dobro raspitati koje finansijske institucije to čine. U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da banka, u skladu sa zakonom, kao pružalac platnih usluga ima pravo da korisniku platnih usluga naplati naknadu.

„Da li će banka to naplatiti pitanje je poslovne politike banke”, navode iz NBS. Dodaju da je u slučaju namenskog računa koji je otvorio Crveni krst, prema informacijama kojima raspolažu, on otvoren u NLB Komercijalnoj banci. Omogućeno je i doniranje jednostavnim skeniranjem NBS IPS instant plaćanja kju-ar kodom.

Takođe, i kada je reč o računima koje su strane ambasade otvorile za prikupljanje sredstava – pomoći nastradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji, ukazujemo da je za sve informacije u vezi sa naknadama koje banka naplaćuje radi realizacije ovih transakcija potrebno da se oni koji pomoć uplaćuju obrate banci u kojoj imaju otvoren račun od koje će dobiti potrebna obaveštenja.

Iz NBS-a pozivaju banke da i ovog puta pokažu solidarnost sa građanima teško pogođenih područja i da ne naplaćuju naknade za uplate na račune otvorene u svrhe prikupljanja pomoći za ova područja.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Veroljub Dugalić u Kragujevcu izjavio je za Tanjug da banke formalno-pravno imaju mogućnost da naplaćuju sve svoje usluge kao i proviziju, čak iako su uplate u humanitarne svrhe. On je rekao da zakon ne prepoznaje naplatu provizija, odnosno nenaplatu, kada je reč o humanitarnim uplatama.

Prema njegovim rečima, Narodna banka ima način da reši taj problem tako što će sugerisati bankama da ne naplaćuju tu vrstu usluge.

Pitanje provizija na uplatu humanitarne pomoći postavljalo se i ranije pa je NBS, kako su naveli, svesna značaja koje ovo pitanje ima za građane, 14. novembra 2019. godine uputila svim bankama inicijativu da preispitaju mogućnost da se odreknu naknade za uplate i prenose po osnovu donacija u humanitarne svrhe upućenih kredibilnim humanitarnim organizacijama.

Više poslovnih banaka pozitivno je odgovorilo na ovu inicijativu i odlučilo da ne naplaćuje naknadu za te svrhe. Kada je reč o bezgotovinskom prenosu sredstava, naknadu za transakcije po osnovu humanitarne pomoći ne naplaćuju Inteza, NLB Komercijalna banka, AIK, Alta, Srpska banka i Mirabank, a kada su u pitanju gotovinske uplate po osnovu humanitarne pomoći, naknadu ne naplaćuju NLB Komercijalna banka, Srpska, Alta banka.

Tags
Back to top button