Laković: Imamo dovoljno struje, u februaru profit od izvoza oko 13 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Laković: Imamo dovoljno struje, u februaru profit od izvoza oko 13 miliona evra

Elektroprivreda Srbije je uprkos prošlogodišnjoj ekonomskoj i energetskoj krizi, problemima u proizvodnji i snabdevanju ugljem, kao i nezapamćenoj suši, stabilizovala proizvodnju i obezbedila dovoljno električne energije, izjavio je danas finansijski direktor Milan Laković i istakao da je EPS u prvih 16 dana februara ostvario profit od izvoza struje u vrednosti oko 13 miliona evra.

“Tokom ovog meseca proizvodnja je na nivou plana i dnevno u proseku iznosi oko 120 miliona kilovat sati. Proizvodnja uglja iz kolubarskog i kostolačkog basena je u skladu sa planiranom, deponije su dovoljno popunjene ugljem, a hidrološka situacija je izuzetno povoljna i na Dunavu i na Drini”, rekao je Laković Tanjugu.

Naglasio je da je za građane najvažnije to što je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. EPS je, dodaje, uprkos teškoj 2022. godini pozitivno poslovao u poslednjem kvartalu. Prema njegovim rečima prethodna godina je bila veoma izazovna u  tehnološkom i u finansijskom smislu, ali je proizvodnja, ipak, stabilizovana i obezbeđen čak i izvoz u zimskom periodu, što najbolje ilustruje pomenuti podatak o profitu od oko 13 miliona evra.

Govoreći o planovima za 2023. godinu, Laković je istakao da je planirano da se ostvari promet od blizu 500 milijardi dinara i profit od 20 milijardi, što će, kako navodi, omogućiti dalju finansijsku stabilizaciju i rast kompanije.

“To će nam omogućiti da uradimo sva potrebna tekuća i remontna održavanja, a takođe i da pokrenemo novi ciklus investicija, kako u ekološke projekte, tako i u proizvodnju i izgradnju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije”, naglasio je sagovornik Tanjuga.

Dodaje da će se najviše potrošiti u ekološke projekte kako bi svi kapaciteti EPS-a bili u skladu sa direktivama Evropske unije.

Novi kapaciteti

Kada je reč o novim kapacitetima, naveo je da se polovinom ove godine planira puštanje u probni rad termoelektrane u Kostolcu kapaciteta 350 megavata, a da će u decembru sledeće godine na mreži biti prvi vetropark kapaciteta 70 megavata.

Laković je istakao da je planirano i otvaranje novih solarnih elektrana na svim slobodnim površinama i deponijama EPS-a, izgradnja solarne elektrane “Petka” u Kostolcu snage skoro 10 megavata. Plan je i da se krajem ove godine raspiše tender za projektovanje i izgradnju solarne elektrane na deponijama Kolubare.

“U procesu smo izrade studija za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od značajnih projekata za stabilnost energetskog sistema u našoj zemlji. Projekat je vredan više od 600 miliona evra i kapaciteta do 630 megavata”, naveo je Laković i dodao da će se raditi i na velikom projektu otpepeljivanja u Termoelektrani “Nikola Tesla”.

Ulagaće se i u opremu jer je, dodaje, krajem prošle i početkom ove godine uz veliku podršku Vlade Srbije, resornog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija ugovorena nabavka rudarske opreme za 300 miliona evra.

Tanjug

Tags
Back to top button