Produženje otplate kredita ili refinansiranje – šta se više isplati? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Produženje otplate kredita ili refinansiranje – šta se više isplati?

Prethodnih dana je dosta pažnje privukla jedna objava Narodne banke Srbije u kojoj se građani podsećaju da imaju pravo da odlože, tj. produže otplatu kredita, pod uslovom da im kredit koji trenutno otplaćuju, predstavlja preveliki finansijski problem.

Svi građani koji se odluče za ovaj potez trebaju svoju banku da detaljno upoznaju sa okolnostima koje utiču na redovno izmirenje obaveza po kreditu. Posle toga, banke procenjuju da li će odobriti produženje otplate kredita ili ne.

Kako sada stvari stoje, ova mogućnost, za sada, nije privukla veliki broj građana, ali, bez obzira na to, malo bliže ćemo se pozabaviti mogućnostima koje su pred građanima, kada je u pitanju otplata keš kredita, kredita za refinansiranje i stambenih kredita.

Dakle, imate mogućnost da odložite otplatu kredita za određeni broj meseci i to što je Narodna banka pomenula jeste svojevrsni “grejs period” za građane.

Međutim, iako na prvi pogled ovo može da deluje kao dobra opcija, treba razmotriti i sledeće stvari.

Prvo, ovakva mogućnost se nudi samo jednom i, osim odlaganja, ne donosi ništa drugo. Na primer, kada refinansirate neki kredit, često imate mogućnost i podizanja dodatnog keša. Ovde to, naravno, nije moguće.

Druga stvar, možda i važnija, jeste sama računica. Prethodnih dana stručnjaci su izračunali na primeru jednog prosečnog kredita u Srbiji (33 do 34 hiljade evra) sledeće:

Ukoliko otplatu takvog kredita odložite i samim tim produžite sa 10 na 15 godina, po trenutnim kamatnim stopama ćete narednih meseci plaćati 100 evra manje mesečno na ime anuiteta, ali ćete kumulativno platiti i do 6.500 evra više banci nego bez ove mogućnosti.

Zbog toga vredi razmsliti o tome da li se više isplati ova mogućnost ili je možda bolje, ukoliko postoji kao mogućnost, uraditi refinansiranje kredita koji trenutno otplaćujete.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button