Ary Naim novi regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ary Naim novi regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, imenovala je Arija Naima (Ary Naïm) na poziciju regionalnog menadžera za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. On će raditi u Beogradu i nadgledati operacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Naim će zameniti Tomasa Lubeka (Thomas Lubeck), koji je nedavno imenovan za menadžera savetodavnih usluga iz oblasti javno-privatnog partnerstva za Aziju i Pacifik, sa sedištem u Singapuru.

Ari Naim je francuski državljanin i bivši bankar. Za IFC je počeo da radi 2003. godine u Maroku, kao specijalista za pristup finansijama. Nakon toga, 2005. godine, prešao je u Vašington, D.C., u tim IFC Grupe finansijskih institucija gde je dao aktivan doprinos globalnom idejnom liderstvu IFC-a u oblasti bankarstva malih i srednjih preduzeća i lizinga. 2010. godine preuzeo je ulogu menadžera za Dominikansku Republiku i Haiti, gde je na čelu IFC-a predvodio napore za obnovu nakon zemljotresa 2010. godine, kroz uvođenje inovacija u investicije i savetodavne i finansijske projekte u obe zemlje. Poslednjih šest godina, Ari Naim na poziciji menadžera IFC-a u Meksiku prati sprovođenje aktivnosti IFC-a koje su u ekspanziji širom sektora i stara se za uspostavljanje snažne franšize u zemlji. Ari Naim je po struci inženjer računarstva i magistar u oblasti veštačke inteligencije.

Povodom najave njegovog imenovanja, Vibke Šlemer (Wiebke Schloemer), direktorica IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, rekla je: “Ari donosi globalno iskustvo Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Uz njegovo vođstvo, radujemo se novim uspesima u regionu, pružanju usluga našim klijentima i stvaranju novih tržišta tamo gde su najpotrebnija.”

“Dok lagano izlaze iz trenutne krize izazvane Covid-19 pandemijom, sa ozbiljno ograničenim javnim finansijama, države moraju da pokrenu privredu u zastoju i povrate izgubljena radna mesta. Nikada do sada nije bilo važnije i urgentnije da se privuče svež privatni kapital. Dobra vest je da su zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro pozicionirane da iskoriste prilike koje donosi digitalna ekonomija, predstojeća regionalizacija najvažnijih globalnih lanaca vrednosti i sve veća potreba za održivim i inkluzivnim rastom. Da bi to ostvarile, zemlje regiona moraju da poboljšaju svoje poslovno okruženje, formiraju nova javno-privatna partnerstva i stvore nova tržišta. IFC je institucija koja je rešena i jedinstveno pozicionirana da podrži vlade država i privatni sektor na tom putu”, rekao je Ari Naim.

U januaru 2020. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi iznosio je 2,6 milijardi dolara uloženih u brojne sektore, uključujući finansijska tržišta, infrastrukturu, informacione i komunikacione tehnologije, proizvodnju, usluge i obrazovanje. Deo ovih investicija u iznosu od 575 miliona dolara čine sredstva partnerskih institucija.

Tags
Back to top button