Nezamisliva šteta u Turskoj od zemljotresa – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nezamisliva šteta u Turskoj od zemljotresa

Zemljotres koji je pogodio Tursku snažno je potresao i nacionalnu ekonomiju, a prva vidljiva ekonomska posledica je pad turske lire na do sada nezabeležen nivo od 18,85 odsto vrednosti prema dolaru, dok je referentna vrednost akcija turskih kompanija opala za 4,6 odsto.

Poslovni konsultant Marko Nikolić je za Euronews Srbija rekao da lokalni ekonomisti uglavom predviđaju da će se posledice zemljotresa osetiti na srednji i na duži rok.

Nikolić ističe da niko ne želi da se „izleće sa ciframa“, ali da polako provejava mišljenje da su u pitanju možda čak i desetine milijardi dolara pričinjene štete. Ukazao je i da postoji direktna šteta koja je odmah vidljiva, ali i indirektna šteta od razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

„U svakom slučaju govorimo o jako velikim iznosima i praktično nezamislivoj šteti. Iz provincija koje su pogođene ovim zemljotresoima dolazi oko desetak odsto turskog bruto društvenog proizvoda“, ukazao je Nikolić.

Istakao je da ti gradovi ne spadaju u samo „srce“ turske privredne aktivnosti, kao što su Ankara, Istanbul ili Izmir, ali da to jeste ekonomski aktivno područje.

„Najveći konglomerati nisu tamo, ali svakako ima kompanija koje tamo posluju. Prvi izveštaji pokazuju da deluje da je privreda pretrpela nešto manja oštećenja u odnosu na stambene objekte, ali je šteta svakako velika“, rekao je Marko Nikolić za Euronews Srbija.

Tags
Back to top button