Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto

Stambeni krediti u Srbiji juče su opet poskupeli, četvrti put u poslednjih osam meseci, zbog povećanja euribora sa 2,5 na tri odsto. Tako su mesečne rate opet uvećane od 25 do 50 evra. Kako objašnjavaju stručnjaci, za većinu od 150.000 građana koji su kupili stan ili kuću na kredit od juna prošle godine do sada mesečne obaveze su povećane i do 190 evra, zavisno od iznosa zajma.

Tako je, na primer, onaj ko otplaćuje kredit od 50.000 evra početkom prošle godine izdvajao za ratu 276 evra, dok je u januaru ova obaveza narasla na 365 evra, što je poskupljenje za čak 90 evra! Sa jučerašnjim podizanjem euribora, mesečne obaveze za ovaj kredit biće 390 evra, odnosno 114 evra više nego pre osam meseci.

Što je najgore, kako stvari stoje, ovo nije kraj. Evropska centralna banka najavila je nova dizanja kamate – Ljubodrag Savić

Još drastičnije povećanje je za kredit od 80.000 evra. Lane je za ovaj iznos u januaru mesečna rata bila 377 evra, da bi u decembru narasla na 531 evro ili za 154 evra više! Sa novim uvećanjem kamate rata će, kada bude stigla na naplatu u martu, dostići 567 evra. Za ovaj primer povećanje je u poslednjih osam meseci čak 190 evra!

Građani koji su u problemu mogu da produže rokove otplate i tako smanje iznose rata dok ne prođe ovaj talas povećanja – Vladimir Vasić

Skok i u martu

Brigama za one koji su se skućili uz stambeni kredit nema kraja jer Evropska centralna banka planira da u ovoj godini još dva puta poveća kamatnu stopu. Prvi rast je najavljen već u martu za još 0,5 odsto, što će dodatno poskupeti mesečne rate.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da će svi građani koji su uzeli kredite sa promenljivom kamatnom stopom osetiti ovo povećanje.

– Što je najgore, kako stvari stoje, to nije kraj. Uticaj podizanja referentne kamatne stope treba da obuzda i da smanji inflaciju, a prema najavama iz Evropske centralne banke, ovo jučerašnje povećanje nije jedino, tako da će rate samo rasti – kaže Savić za Informer.rs

Hasan Hanić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, smatra da je sasvim očekivano da će centralna banka Srbije opet povećati kamatne stope do sredine godine, ali kako kaže, on očekuje umereniji rast, pa čak i stabilizaciju.
– Realno je očekivanje da će i Evropska centralna banka i naša banka povećavati referentnu kamatnu stopu, i to do sredine ove godine, i da takvu putanju treba očekivati sve dok se ne zaustavi inflacija, i dok ne krene silaznom putanjom – kaže Hanić.

Dižu rate i mesečno

Od pet najvećih banaka u Srbiji tri banke svoje promenljive kamate vezuju za tromesečni euribor, a ostale dve za šestomesečni. To znači da se rate kredita usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra (u prvom slučaju), odnosno 30. juna i 31. decembra (u drugom).
Takođe, postoji i bar jedna banka na srpskom tržištu koja svoje varijabilne kamate vezuje za jednomesečni euribor (1M). Ona svakog meseca šalje novi obračun rate svojim klijentima, što u trenutnim okolnostima znači konstantno poskupljenje kredita.

Teža otplata

Kada je reč o kreditima u evrima, Hanić kaže da će trend rasta kamatnih stopa kod poslovnih banaka slediti trend i tendenciju povećanja referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. Imajući u vidu da naša banka ide uporedo sa povećanjem referentne kamatne stope Evropske centralne banke, to znači da je sasvim izvesno da i naši građani mogu očekivati taj rast.
– Kod kredita u evrima može se očekivati blag rast, ali u zavisnosti od toga kako se kome obračunava kamata, da li na šest ili na tri meseca. Tako se nekome može desiti još jedno povećanje, ali nadamo se da će nakon toga, ulaskom u drugu polovinu ove godine, doći do obaranja euribora, pa se očekuje smanjenje i ukupne kamatne stope – ističe Hanić.

STAMBENI KREDIT OD 50.000 EVRA

Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru 2022: 276 evra
Rata u junu: 290 evra
Rata u septembru: 344 evra
Rata u decembru: 365 evra
Rata u martu 2023: 390 evra
RATA POVEĆANA ZA 115 evra

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, inflacija se mora zaustaviti i dovesti do silazne putanje.
– Imamo stezanje kaiša, a to je bolno jer udara po našem džepu. Drugog mehanizma nema da se zaustavi rast cena. Podizanje euribora ide suptilno po 0,25 i 0,50 odsto kako se zaduženi građani ne bi doveli u velike probleme, a da se opet suzbije inflacija. Građani koji su u problemu i opterećuju ih rate mogu da produže rokove otplate i tako smanje iznose rata dok ne prođe ovaj talas povećanja mesečnih obaveza. Već u 2024. godini trebalo bi da nam bude malo lakše – kaže Vasić.

STAMBENI KREDIT OD 80.000 EVRA

Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru 2022: 377 evra
Rata u junu: 400 evra
Rata u septembru: 491 evro
Rata u decembru: 531 evro
Rata u martu 2023: 567 evra
RATA POVEĆANA ZA 190 evra

Tags
Back to top button