MK grupa i Alfi green energy fond investiraju u vetropark u istočnoj Srbiji 155 miliona evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

MK grupa i Alfi green energy fond investiraju u vetropark u istočnoj Srbiji 155 miliona evra

Kompanija MK grupa i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund u partnerski projekat u vetropark „Krivača“ ulažu 155 miliona evra.

Kompanija MK grupa i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund u partnerski projekat u vetropark „Krivača“ ulažu 155 miliona evra.

Izgradnja je, kako je saopštila MK grupa, počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine. „Krivača“ je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 megavata (MW) i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 gigavatsati (GWh) zelene struje.

To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković rekao je da ta kompanija godinama ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u toj oblasti.

„Kroz samostalna i partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina“, rekao je Janković.

Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables-a rekao je da su ponosni što su deo zelene tranzicije Adria regije.

„Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj Jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom“, rekao je Bajrić.

Direktor korporativnih finansija Erste grupe, koja je kao glavni kreditor i agent organizovala i strukturirala transakciju, Volfgang Hargasner rekao je da finansiranje vetroparka „Krivača“ predstavlja veliku prekretnicu za energetski sektor Srbije.

„Nadamo se da će uslediti još ovakvih značajnih koraka kako bi se proširila uloga obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi. Realizacija ‘Krivače’ bila je moguća, samo zahvaljujući snažnoj posvećenosti svih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, kupce električne energije, dobavljače turbina i mnogih drugih“, rekao je Hargasner.

Značaj te investicije prepoznale su, kako je navedeno, čak četiri bankarske grupacije, koje su partneri na projektu u segmentu finansiranja: Erste Group Bank AG i Erste Bank a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen banka a.d. Beograd, NLB d.d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd i OeEB.

Vetroturbine koje će biti instalirane u „Krivači“ isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA – power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Šef odeljenja za Zapadnu i istočnu Evropu kompanije AXPO, Domeniko Franćeskino, rekao je da mu je zadovoljstvo što stoje iza ugovora koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena.

„Ovo jeste prvi PPA ugovor u oblasti energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, ali svedoci smo da sve veći broj kompanija želi da dugoročno kupuje električnu energiju iz obnovljivih izvora, kao deo svojih strategija održivosti“, rekao je Franćeskino.

Izvor: Danas/Beta

Tags
Back to top button