Faktori koji bi mogli da utiču na “hlađenje” cena nekretnina u Srbiji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Faktori koji bi mogli da utiču na “hlađenje” cena nekretnina u Srbiji

Prosečan kvadrat stana za dve godine poskupeo je u Srbiji za oko 30 odsto. Na pojedinim lokacijama u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada cena je išla u plus i do 50 odsto, a najčešće za oko 25. Imajući u vidu takav trend, mnogi su u ovoj godini očekivali bar stagnaciju, ako ne i pad

Okolnosti i velika tražnja učinili su ipak svoje, ali je činjenica i da hlađenje tržišta nekretnina već uveliko gledamo po Evropi.

Rast cena i nestabilnost obeležili su tržišta nekretnina širom sveta tokom cele 2022. godine. I dok se mnogi pitaju kada kreće hlađenje tržišta, čini se da je ono već počelo i u Evropi i u Americi. Pojedini zvaničnici sada najavljuju oštriji pas, prvo na tržištu zakupa, a to bi moglo da ima i dalji epilog na celokupno tržište. Ipak u Srbiji imamo dva nova faktora koja bi mogla dadonesu nove promene na tržišu – i rast cene stambenih kredita i manji broj građevinskih dozvola.

Tako se čini da cena kvadrata u Srbiji odoleva. Istina jeste da dok je god tražnje, i dok je ona u odnosu na ponudu veća, treba očekivati i rast cena. U poslednje vreme ovaj odnos u mnogim zemljama, pa i u Srbiji poljuljale su veće cene stambenih kredita. Činjenica jeste i da je u građevinarstvu inflacija uzela danak, da hlađenje lagano kreće i da je sve više građana koji se uzdržavaju od investicije. Nije međutim takvo ponašanje i pravilo i sve je stvar od zemlje do zemlje.

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak na tržištu nekretnina, rekao je nedavno za “Blic Biznis” da u ovoj godini, već spočetka, treba očekivati mirniji period, ali da to ne znači da cene neće rasti.

– Očekujemo stagnaciju cena i blagi rast, i to su to okolnosti koje dolaze kao posledica rasta inflacije. Svi parametri koje smo testirali pokazuju tendenciju blagog nastavka rasta cena. To znači da neće biti naglog rasta i trenda koji smo prethodno gledali, već da će povećanje pratiti inflaciju. Koliko će to povećanje iznositi zavisi od kretanja inflacije – kaže Milić Đoković.

Mnogi stučnjaci ukazuju na smanjen broj građevinskih dozvola, što bi, kako kažu, u narednom perodu moglo dodatno da doprinese rastu cena. U novembru 2022. u Srbiji je izdato 2. 782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

S druge strane, stručnjaci i analitičari smatraju da evropsko tržište nekretnina prolazi kroz vrlo loš i turbulentan period. Vrednost nekretnina drastično je porasla tokom prošle i ranijih godina, a sada se hlađenje vidi u sve više zemalja. Cena kvadrata u pojedinim zemljama pala je u proseku za 15 odsto. Kako se čini za sada, najviše u Švedskoj.

Švedska

Pad vrednosti nekretnina već je stigao u Švedsku. Švedska se trenutno suočava sa jednim od najtežih padova kada su nekretnine u pitanju, i taj pad preti da se još više produbi. Cene kuća već su niže za 12 odsto, a procene su da bi ovaj procenat mogao da ide i preko 20. Stručnjaci kažu da tržište nekretnina u Švedskoj prolazi kroz “dramatične promene”.

Grčka

Iako Grčka važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija, cene nekretnina nisu toliko visoke kada uporedimo sa drugim državama u Evropi. Kuće sa placem kreću se od 55.000 evra, dok se apartmani mogu naći i za 39.000 evra, čak i manje. Za grčko tržište nekretnina kaže se da je stabilno i u ovom trenutku nema procena da bi moglo da bude značajnijih promena.

Francuska

Francuska je još jedna od država Evrope u kojoj je došlo do pada vrednosti nekretnina. Polovina od 35 najvećih gradova u Francuskoj beleži pad cena od 3 odsto u proseku u odnosu na poslednja tri meseca.

Velika Britanija

Kada govorimo o Velikoj Britaniji, situacija je vrlo slična kao kod ostalih država u Evropi, mada pad vrednosti je procentualno manji nego u Francuskoj. Prosečna cena kuće u ovoj državi pala je za 2,3 odsto prošlog meseca, što je najbrža stopa u poslednjih 14 godina, dok su kirije porasle.

Crna Gora

Kod komšija cene nekretnina i dalje rastu. U Crnoj Gori je cena kvadrata porasla je za 40 odsto. Kvadrat apartmana i stanova u Podgorici kreće se od 1.600 evra , pa do oko 2.000 najviše. Na moru je kvadrat poskupeo i više od 40 odsto – garsonjera od 35 kvadrata košta u proseku 250.000 evra. Ocena je da se u Crnoj Gori cene i dalje drže.

Hrvatska

Pandemija korona virusa, a onda i rat u Ukrajini te energetska kriza, zaustavili su puno toga u Hrvatskoj ali ne i tržište nekretnina. Tržište nekretnina u Hrvatskoj do pre tri meseca, ne samo da je bilo aktivno nego su i cene nekretnina otišle u nebo. Drugim rečima beležene su rekordne cene nekretnina.

Tags
Back to top button