Cene nafte ponovo u padu – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Cene nafte ponovo u padu

Cene nafte na svetskim tržištima prošle sedmice su pale nakon 15 dana, jer se rast zapadnih ekonomija usporava, što bi moglo da oslabi potražnju za naftom. S druge strane, cenu bi trebalo da održi oporavak kineske ekonomije.

Cena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,1 odsto – na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva odsto – na 79,68 dolara.

Nakon dve sedmice rasta, cene su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija, posebno američke.

Doduše, novi podaci pokazali su da najveća svetska ekonomija i dalje stabilno raste, ali američka centralna banka Fed nastaviće da povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, što će neminovno usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Važna reakcija kineske ekonomije

Očekuje se da će ove sedmice čelnici Feda ponovo povećati kamate, za 0,25 postotnih bodova. Zbog toga se postavlja pitanje, kažu analitičari, hoće li američka ekonomija uroniti u recesiju ili će “mekano prizemljiti”.

S druge strane, cene “crnog zlata” održava nada trgovaca da će se s brzim popuštanjem restriktivnih mera protiv covid-a ubrzati rast kineske ekonomije.

“Hoće li cene nafte rasti, zavisiće od toga koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Kina je najveći uvoznik nafte u svetu, a stišavanje zaraze i postepena normalizacija života značili bi i oporavak ekonomije i potražnje za gorivom.

Al Jazeera

Tags
Back to top button