Rast akcija na Beogradskoj berzi, obveznice Srbije “planule” – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Rast akcija na Beogradskoj berzi, obveznice Srbije “planule”

Većina akcija kojima se juče trgovalo na Beogradskoj berzi zabeležila je rast, a za državnim obveznicama Srbije je vladala prava jagma.

Na tržištu akcija je dominirala Naftna industrija Srbije, koja je registrovala dobitak od 1,1 posto zaključivši dan na nivou od 749 dinara, uz promet od približno 13,2 miliona dinara.

Kompanija “Fintel energija” je jedina oslabila, i to za nepunih 0,2 procenta na 640 dinara, a ostvarila je trgovanje vredno 0,6 miliona dinara.

Akcija “Dunav osiguranja” je isprometovana za 0,2 miliona dinara po ceni od 3.308 dinara, za 0,1 odsto višoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji, dok se Valjaonica bakra Sevojno zadržala na nivou od 2.910 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,1 milion dinara.

Aerodrom “Nikola Tesla” se takođe našao među dobitnicima dana s rastom cene od 0,1 posto na 996 dinara, uz neveliki promet.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 26,63 odsto, i to u kupovini 51,44 procenta a u prodaji 1,81 posto.

Četiri serije obveznica Republike Srbije, dve dinarske i dve denominovane u evrima, istrgovane su zajedno u iznosu od 931,8 miliona dinara. Najveći promet, vredan 373,2 miliona dinara, imala je dinarska obveznica serije RSO1323, s rokom dospeća u martu ove godine. Strani investitori su ui kupovini obveznica imali udeo od 20 procenata.

Tags
Back to top button