Evropske berze u usponu, indeks S&P oko rekorda – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Evropske berze u usponu, indeks S&P oko rekorda

Američki indeks S&P 500 kretao se juče oko rekordnih vrednosti, dok su indeksi u Evropi uglavnom bili na uzlaznoj putanji.

Trgovanje je bilo relativno mirno na tržištima širom sveta uoči današnjeg skraćenog trgovanja za američke berze i neradnog dana u četvrtak zbog državnog praznika SAD, Dana nezavisnosti, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P 500 je skočio za 0,1 odsto, a ako ostane na tako visokom nivou mogao bi da, sedmi put u ovoj godini, završi trgovanje na rekordnom nivou.

Industrijski indeks Dau DŽons je pao za dva poena ili manje od 0,1 odsto na 26.715 poena, dok je tehnološki Nasdak stagnirao.

Akcije na evropskim berzama su juče porasle, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da su trgovinski razgovori sa Kinom “već počeli” nakon njegovog sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom vikenda.

Panevropski indeks Stoxx 600 je porastao za 0,4 odsto, prenosi CNBC.

Evropski indeks Euro Stoxx 50 je ojačao za 0,36 odsto, londonski FTSE 100 za 0,87 odsto, nemački DAKS za 0,09 odsto, francuski KAK 40 za 0,23 odsto, a španski IBEKS za 0,33 procenta, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Evro je ojačao za 0,1 odsto na 1,1297 dolara, što je njegov najveći rast u više od nedelju dana, a japanski jen za 0,3 odsto na 108,1 jena za dolar.

U Aziji, japanski indeks Nikei je napredovao za 0,11 odsto, a honkoški Hang Seng za 1,17 procenata.

Tags
Back to top button