NBS izdaje numizmatički novac od srebra sa likom Nikole Tesle – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

NBS izdaje numizmatički novac od srebra sa likom Nikole Tesle

Narodna banka Srbije (NBS) izdaje novu seriju numizmatičkog novaca od srebra s likom Nikole Tesle.

Na osnovu te odluke guvernera, objavljene u Službenom glasniku, na novčanicama će, između ostalog, na engleskom jeziku biti ispisano i „električni vizionar”, „napajanje budućnosti”, „prirodno lečenje”, „antiinflamatorna detoksifikacija ćelija”, kao i „anti-patogensko jačanje imuniteta”.

Lik Nilole Tesle će se tako ponovo naći na po 210.000 apoena od 100 dinara sa godinama izdavanja 2022. i 2023. Ukupna vrednost novčanica je 41. milion dinara.

U središnjem delu novčanice je poluprofil Nikole Tesle dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisano „Nikola Tesla”, prenosi Tanjug.

Ispod portreta, pisaće „ električni vizionar” a na obodu polukružno „napajanje budućnosti”. Između je prikaz munje.

Kako se dodaje u odluci, NBS numizmatički novac prodaje po ceni koju odredi.

Sporazum iz februara 2018. godine predviđa da NBS u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica.

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma, lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok se obeležja na reversu mogu menjati pojedinačnim ugovorima – zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Tako je na primer u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu „bio prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle”.

Tags
Back to top button