Srpski dinar na kursnoj listi Rusije – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srpski dinar na kursnoj listi Rusije

Centralna banka Rusije objavila je da je uvrstila dinar iz Srbije na zvaničnu kursnu listu. Istovremeno na listu je uvršćeno još osam valuta poput dirhama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajlandskog bata, vijetnamskog donga, novozelandskog dolara, gruzijskog larija, indonezijskog rupija, egipatske funte i katarskog rijala. Zvanične kurseve svih ovih valuta u odnosu na rublju određivaće Banka Rusije počev od 18. januara ove godine.

Narodna banka Srbije uvrstila je rusku rublju na zvaničnu kursnu listu još pre desetak godina. Jučerašnji kurs bio je da se za jednu rublju može dobiti jedan i po dinar. Uprkos dolasku velikog broja Rusa u Srbiju promet u menjačnicama ove valute je zanemarljiv ili ga uopšte nema, potvrdili su nam u jednoj od njih.

„Rusi menjaju ’jače’ valute. Razlog je nesumnjivo pad njene vrednosti. Nekog prometa na tržištu je i bilo dok je ovde radila ruska Sber banka, ali nakon što su je prodali domaćoj AIK banci promet je stao”, objašnjava jedan menjač.

Inače, kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira se na osnovu kursa dinara prema evru, odnosno međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu. Pre desetak godina kada je rublja uvršćena na kursnu listu i kada je bila stabilna mesečni promet bio je oko 200.000–300.000 rubalja ili oko pet do sedam hiljada evra. Rublju su ranije kupovali naši građani koji rade u Rusiji i turisti, jer im se više isplatilo nego da kupuju dolar pa da ga posle menjaju.

Politika

Tags
Back to top button