Naknada na računima za povlašćene proizvođače struje ostaje ista – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Naknada na računima za povlašćene proizvođače struje ostaje ista

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u Srbiji na računima građana za struju ostaće ove godine nepromenjena, utvrđeno je uredbom koju je donela Vlada Srbije.

Tom posebnom naknadom obezbeđuju se novčana sredstva iz kojih „Elektroprivreda Srbije” (EPS ), kao garantovani snabdevač, isplaćuje podsticaje povlašćenim i privremeno povlašćenim proizvođačima za troškove proizvodnje i balansiranja električne energije. Uredba za 2023. godinu predviđa da ta posebna naknada iznosi 0,801 dinar po kilovat-satu, a povećana je 1. avgusta 2022. sa 0,437 dinara na sadašnji iznos od 0,801 dinar. Stručnjaci tvrde da ona do 2022. nekoliko godina nije korigovana naviše i da je zbog toga EPS imao gubitak oko 200 miliona evra, prenosi Beta.

Naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, a predviđeno je da je finansiraju građani kao potrošači struje. Ako je neko pre korigovanja te naknade trošio na primer 150 kilovati plaćao je naknadu 65 dinara, a nakon povećanja 120 dinara. Iz prikupljenih sredstava podsticaje (subvencije) dobijaju proizvođači „zelene” električne energije u Srbiji, vlasnici malih hidroelektrana, vetroelektrana, solarnih i gasnih elektrana.

Podsticaji im se isplaćuju kroz fid-in tarifu, ako su dobili status povlašćenih proizvođača struje.

Beta

Tags
Back to top button