EPL više nije najvredniji brend na svetu, zamenio ga Amazon – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

EPL više nije najvredniji brend na svetu, zamenio ga Amazon

Američki gigant e-trgovine zauzeo je prvo mesto uprkos gubitku vrednosti od 51 milijardu dolara

Amazon je povratio svoju poziciju najvrednijeg svetskog brenda uprkos padu vrednosti od 15% ove godine, prema godišnjoj rang-listi Brand Finance Global 500, koja obuhvata 48 tehnoloških kompanija.

Prema proceni, iako je Amazon povratio prvo mesto, njegova vrednost brenda je ove godine pala za više od 50 milijardi dolara, sa 350,3 milijarde dolara na 299,3 milijarde dolara. Ocena je otišla sa AAA+ na AAA pošto je potrošači „strože procenjuju posle pandemije“.

Percepcija korisničke usluge kompanije opala je kako su vreme isporuke postajalo sve duže i manje je verovatno da će potrošači preporučiti Amazon drugima, pokazalo je istraživanje.

„Uporedo sa ukidanjem ograničenja pandemije, ljudi se vraćaju ličnoj kupovini, malo ublažavajući potrebu za maloprodajom na mreži“, navodi se u izveštaju.

Gugl kao treći

Epl je pao na drugo mesto, sa vrednošću brenda koja je pala za 16% sa 355,1 milijarde dolara na 297,9 milijardi dolara. Ovogodišnji pad nastao je zbog niže prognoze prihoda jer se očekuje da će prekidi lanca snabdevanja i ograničeno tržište rada ograničiti snabdevanje hardverskim proizvodima, navodi Brand Finance.

Međutim, Epl ostaje najvrednija kompanija na svetu u smislu tržišne kapitalizacije koja od 18. januara iznosi 2,163 biliona dolara, dok Amazon ima tržišnu kapitalizaciju od 979,8 milijardi dolara.

Gugl je rangiran kao treći najvredniji brend na svetu sa povećanjem vrednosti od 7% na 281,4 milijarde dolara.

Neki od drugih velikih dobitnika u vrednosti brenda su proizvođači električnih automobila Tesla, čija je vrednost porasla za 44% na 66,2 milijarde dolara, i BID, čija je vrednost brenda porasla za 57% na 10,1 milijardu dolara, kako potražnja za električnim automobilima raste na globalnom nivou.

Među najvećim gubitnicima bili su Samsung, sa padom od 7% na 99,7 milijardi dolara, Alibaba, sa padom od 56% na 10 milijardi dolara, i Fejsbuk, koji je pao za 42% na 59 milijardi dolara.

Izvor: Telegraf Biznis

Tags
Back to top button