Kompanija Filip Moris Srbija osmi uzastopni put dobitnik “Top Employer” priznanja – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kompanija Filip Moris Srbija osmi uzastopni put dobitnik “Top Employer” priznanja

Kompanija Filip Moris Srbija dobila je osmi put zaredom priznanje „Top Employer“, čime je, zahvaljujući izuzetnim uslovima koje pruža svojim zaposlenima, svrstana među najbolje poslodavce u zemlji i u 2023. godini.

Sertifikat „Top Employer“, koji dodeljuje istoimeni međunarodni nezavisni institut sa sedištem u Holandiji, potvrđuje izuzetnost pristupa koji kompanija Filip Moris Srbija ima prema zaposlenima i njenoj strategiji da kroz precizne i induvidualne programe podržava i osnažuje svoje ljude, u stimulativnom radnom okruženju.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da smo osmi put zaredom proglašeni za jednog od najboljih poslodavaca u Srbiji, što samo po sebi govori o kontinuiranom pomeranju granica kada su principi dobre prakse u odnosu prema zaposlenima u pitanju i našoj sposobnosti da zadovoljimo potrebe radne snage 21. veka. Celokupna transformacija Filip Morisa, vođena vizijom budućnosti bez duvanskog dima, zasnovana je na našoj energiji i strasti svih naših kolega, koji zajedno rade na ostvarivanju pozitivnih promena za odrasle pušače koji bi inače nastavili da puše, kao i za društvo u celini. Konstantno motivišemo i podstičemo zaposlene negujući inkluzivno radno okruženje u kojem se lične situacije razumeju, razlike cene i prema svima se postupa fer i sa poštovanjem“, izjavila je Sanja Tišma direktorka ljudskih resursa i organizacione kulture u kompaniji Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

Osnovan pre više od 30 godina, Top Employers Institut je vodeći svetski institut za dodelu sertifikata poslodavcima kao potvrdu za ostvarene izvanredne uslove za zaposlene.

Program Top Employer instituta sertifikuje kompanije na osnovu rezultata istraživanja o najboljim praksama iz oblasti ljudskih resursa. Ova ugledna međunarodna institucija istraživanje sprovodi u 6 oblasti, koje se sastoje od 20 segmenata uključujući planiranje angažovanja zaposlenih, radno okruženje, strategiju pronalaženja talentovanih pojedinaca, blagostanje, inkluzivnost, mogućnosti za dalje učenje i razvoj zaposlenih.

Tags
Back to top button