Danas stupa na snagu zakon o lobiranju – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Danas stupa na snagu zakon o lobiranju

Zakon o lobiranju, koji je usvojen prošlog novembra, danas će početi da se primenjuje, što znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije, a svi detalji o tome su na sajtu agencije.

Značajno je što je Srbija uredila ovu oblast posebnim zakonom, rekao je ranije za “Blic Biznis” Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije. Ovim propisom uređuje se vršenje uticaja na funkcionere ili državne organe, a njegov glavni cilj je da obezbedi transparentnost.

Javnost će ubuduće znati ko je sa kim razgovarao i ko je na koga – i radi čijih interesa – pokušao da utiče (legalnim putem) prilikom donošenja različitih odluka ili zakona. Lobisti i lobirana lica biće dužni da o svojim sastancima i kontaktima podnose izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je nadležna za sprovođenje zakona.

“Što se tiče poslovne klime, početak primene Zakona o lobiranju svakako je jedan plus i mogućnost više za privredu. Videćemo koliko kompanija će biti zainteresovano za korišćenje ovakvih usluga, ali i koliko će zakon biti efikasan”, objasnio je Vuković.

On je podsetio da će lobiranje biti veoma značajno za privredu i tokom pristupanja EU i zato smatra da je dobro detaljno propisati uslove pod kojima je dozvoljeno vršiti uticaj.

“Najvažnije je da zakon obezbedi transparentnost, odnosno dobro vođenje registra lobista i redovne izveštaje u kojima će se jasno videti ko je lobista, ko je lobirano lice i šta je predmet lobiranja. Tek smo na startu primene zakona i praksa će pokazati eventualne manjkavosti ili propuste u ovom aktu koje treba ispraviti i prilagoditi, ali videćemo i kolike su potrebe za lobiranjem, i u privredi i u političkom delu”, istakao je Vuković.

Tags
Back to top button