ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft

Microsoft je saopštio da će bot za konverzaciju ChatGPT, koji je razvila firma OpenAI, uskoro biti dodat platformi Azure.

Iz softverskog giganta je saopšteno da će usluga Azure OpenAI, koju trenutno može da koristi ograničeni broj kupaca, biti dostupan široj publici.

Usluga omogućava klijentima na klaudu pristup različitim OpenAI alatima kao što je jezički sistem GPT-3.5, na kojem je zasnovan ChatGPT, kao i model Dall-E za generisanje slika na osnovu tekstualnih upita, navela je kompanija u blogu, prenosi Bloomberg.

Microsoft trenutno vodi pregovore o investiranju dodatnih 10 milijardi u OpenAI, navode ljudi upoznati sa planovima tehnološkog giganta. Ta ponuda zahteva od tehnološkog giganta iz Redmonda investiranje u toku niza godina, iako konačni uslovi mogu da budu izmenjeni.

Semafor je prošle nedelje preneo da bi potencijalna investicija mogla da poveća vrednost firme OpenAI na oko 29 milijardi dolara.

ChatGPT se pojavio krajem novembra, kada je okupio prvi milion korisnika za manje od nedelju dana. Njegova sposobnost da podražava ljudski razgovor podstakla je špekulacije o njegovom potencijalu, pa su mnogi nagađali da bi mogao da istisne profesionalne pisce sa tržišta rada ili čak ugrozi Google-ov osnovni posao pretraživanja.

Organizacija koja stoji iza toga, čiji su suosnivači Ilon Mask (Elon Musk) i investitor iz Silicijumske doline Sem Altman (Sam Altman), zarađuje novac tako što naplaćuje programerima da licenciraju svoju tehnologiju.

Biznis.rs

Tags
Back to top button