Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Koliko košta izrada mobilne aplikacije u Srbiji?

Sa oko 6,6 milijardi aktivnih korisnika pametnih telefona širom sveta, prema podacima sajta Netsolution.com, mobilne aplikacije su sveprisutne u savremenom načinu života. S obzirom na to koliko su popularne i koliko prihoda donose, ne treba da čudi što njihov broj raste praktično svakodnevno.

Naravno, da bi jedna aplikacija radila kako treba potrebno je vreme da se od početne ideje stigne do njene realizacije.

„Potreban je budžet, ideja i naravno firma koja može da isprati tu ideju“, kaže za Biznis.rs Mile Gajić iz veb studija Global dizajn.

On dodaje da je za razvoj većih i složenijih aplikacija potrebno od četiri do šest meseci, dok je one manje moguće izraditi od 20 do 30 dana.

„Aplikaciju može da ima svako, bilo da je to firma ili udruženje. Pitanje je da li vam je potrebna i da li ćete imati koristi od nje. Ukoliko od aplikacije nemate nikakvu korist, onda je njena izrada samo trošenje para i vremena“, ističe Gajić i dodaje da uspeh mobilne aplikacije zavisi od toga koliko korisnici imaju dobiti od njenih funkcija.

Na cenu aplikacije utiče više faktora

Sve što je kvalitetno više košta, pa se ovo pravilo ne može izbeći ni kada je u pitanju izrada aplikacije za mobilni telefon.

„U proseku se cene mobilnih aplikacija kreću od 4.000 do 30.000 evra. Ovo su okvirne cene za naše uslove, jer u svetu treba izdvojiti mnogo više novca za izradu aplikacije. Kod nas cena zavisi od firmi koje se bave ovim poslom, a to se može primetiti u primeru kada pošaljete zahtev na više adresa – dobićete ponude koje se dosta razlikuju“, kaže Mile Gajić.

Na cenu izrade aplikacije utiče i njena kompleksnost, odnosno broj radnih sati programera, kao i broj dizajnera koji će biti uključeni u razvoj te aplikacije.

Gajić kaže da cena zavisi i od toga da li se radi aplikacija za iOS i Android mobilne platforme, jer se u tom slučaju angažuju programeri za tu vrstu posla, dok se za manje zahtevne aplikacije rade takozvane hibridne aplikacije. Razvoj aplikacija za iOS i Android zahteva različite alate. Apple iOS može da radi samo na Apple uređajima, a Android operativni sistem je otvoren za uređaje drugih proizvođača.

On  kaže da se najviše naručuju Android aplikacije, i to u vezi sa nekretninama, mada se za ovaj vid prezentacije prilično interesuju i restorani i škole.

„Interesovanje za mobilne aplikacije se povećava, mada je prema našem mišljenju ono u Srbiji još uvek jako slabo. Mnogo je više stranih klijenata nego domaćih. Mobilne aplikacije su potrebne da preduzeća privuku nove klijente i zadrže stare, da im se približe, da dobiju više informacija od njih“, objašnjava Gajić.

Okvirni trošak za pravljenje mobilne aplikacije u svetu je 40.000 do 150.000 dolara, a u nekim slučajevima može premašiti i 300.000 dolara, navodi se na sajtu Netsolution.com.

Tags
Back to top button