Norvežani u EPS-u, počeli detaljnu analizu elektroenergetskog sektora – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Norvežani u EPS-u, počeli detaljnu analizu elektroenergetskog sektora

V.d. direktora EPS Miroslav Tomašević obavestio je članove Nadzornog odbora da je Vlada Srbije angažovala firmu Rystad Energy kako bi sprovela kompletnu analizu elektroenergetskog sektora.

Kako prenosi Nova.rs, plan je da firma da smernice vlastima u Srbiji. U dopisu taksativno je navedeno šta su sve obišli i uradili norveški predstavnici, kao i šta se očekuje u narednom periodu.

U dokumentu koji je 12. januara poslat članovima Nadzornog odbora, navodi se da je prikupljena dokumentacija i izveštaji od svih energetskih jedinica kao što su preduzeća EPS, EMS i Elektrodistribucije Srbije kako bi se norveška firma upoznala sa celokupnim stanjem, navodi Nova.rs.

Beogradski portal piše da je u dopisu Tomašević saopštio da je 9. januara održan sastanak sa ministarkom Dubravkom Đedović, šefom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem, a sastanku su prisustvovali i norveški konsultanti koji su izneli svoj plan.

Već 10. januara, realizovana je poseta ogranku termoelektrane Kostolac, gde su Norvežani obišli Kostolac A i B, ali i površinski kop Drmno.

Na kraju poslednji dan koji je zabeležen u dopisu jeste 11. januar, kada su održani prvi radni sastanci u upravi EPS na teme proizvodnje uglja, energije, finansijske funkcije.

Druga faza, koja je počela sastankom 9. januara, trajaće 15 nedelja.

“U fokusu će biti povećanje transparentnosti i razumevanja neophodnih mera, sagledavanje, vrednovanje i umanjivanje rizika, izrada lista kratkoročnih, srednjoročnih i strateških projekata na dugi rok, sa određivanjem prioriteta”, navodi se u dopisu Tomaševića.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button