Vesić: Izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Vesić: Izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obavestio je da je izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu. Realizacija ovog projekta je počela još dok sam obavljao javne funkcije u gradu Beogradu i posebno je značajna za razvoj Zelenog venca.

Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar. Za početak da zgrada Beobanke bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena.

Ponosan sam što konačno na mapu Beograda tako vraćamo zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

Njeno remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao Beobanka, iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije”, napisao je na Tviteru.

Izvor:

Tags
Back to top button