Raste nezadovoljstvo, najavljeni protesti: Građani neće u penziju sa 65 – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Raste nezadovoljstvo, najavljeni protesti: Građani neće u penziju sa 65

Vlada predsednika Francuske Emanuela Makrona pokušava da oživi njegovu inicijativu za ekonomske reforme i ostvari veliku političku pobedu ove nedelje pokretanjem reforme penzionog sistema suočenog sa žestokim sindikalnim protivljenjem, javio je danas Rojters.

Francuska premijerka Elizabet Born će u utorak izneti detalje o planovima da se Francuzima najverovatnije podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina sa 62 godine.

Prolazak reforme kroz parlament, kako ocenjuje britanska agencija, neće biti lak.

Makronu nedostaje većina i moraće da pobedi nekoliko desetina konzervativnih poslanika ili da iskoristi ustavna ovlašćenja kako bi zaobišao skupštinu, što bi razbesnelo opoziciju, navela je agencija.

Sa jednom od najnižih starosnih granica za penzionisanje u industrijalizovanim zemljama sveta, Francuska troši više od većine drugih zemalja na penzije, skoro 14 odsto ekonomske proizvodnje, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Penziona reforma u Francuskoj, gde se pravo na punu penziju stiče od 62 godine, oduvek je bila osetljivo pitanje, a naročito sada sa porastom nezadovoljstva zbog rastućih troškova života.

Vlada navodi da je reforma neophodna da bi se obezbedilo finansiranjue penzija narednih godina.

“Cilj je da se postigne balans bez podizanja poreza ili smanjenja penzija. Na stolu su razne opcije, ali sve uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju”, rekao je novinarima portparol francuske vlade Olivije Veran.

Makron je morao da odloži penzijsku reformu 2020. godine, jer je vlada tada žurila da obuzda izbijanje COVID-a i spasi ekonomiju, dodaje Rojters.

Sada može da računa na čvršću sindikalnu opoziciju nego 2020. godine, uz pretnju protesta čak i reformski orijentisanog CFDT – najvećeg sindikata Francuske.

“Ako starosna granica za odlazak u penziju bude 65 ili 64 godine, CFDT će učiniti ono što smo rekli da ćemo uraditi, oduprećemo se ovoj reformi pozivajući radnike da se mobilišu”, rekao je šef CFDT-a Loren Berger prošle nedelje.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button