Nakon hrvatskog, Fortenova uzima i druge regionalne Merkatore? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nakon hrvatskog, Fortenova uzima i druge regionalne Merkatore?

Najveći slovenački poslodavac uspeo je da smanji dug, ali muče ga rastući troškovi.

Nakon što je Merkator u decembru svojoj vlasnici Fortenovi prodao Merkator H, koji je pripojen Konzumu, istim putem bi mogla krenuti i druge Merkatorove kompanije u regionu, piše slovenski list Delo naovdeći da Merkatoru zbog povećanja troškova za energente i plate prete i poteškoće s likvidnošću.

“Prema neslužbenim informacijama, Fortenova bi u svoje direktno vlasništvo mogla da konsoliduje i Mercatorove kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Srpski Merkator S na primer dokapitalizacijom”, piše Delo navodeći da iz Merkatora nisu odgovorili na pitanje hoće li i ostala svoja društva prodati Fortenovi, prenosi Poslovni dnevnik.

“Kao deo Fortenova Grupe, Merkator će ostati jak brend na inostranim tržištima i biće uključen u sve ključne procese za postizanje još većih poslovnih i kapitalnih rezultata. Kompanija ostaje vodeća maloprodajna mreža u Sloveniji i najvažniji partner slovenskim dobavljačima”, poručili su iz Merkatora koji od slovenskih dobavljača godišnje kupi više od pola milijarde evra proizvoda.

Delo navodi da je Merkator finansijski zavistan od Fortenove s kojom je 2021. potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 385 miliona evra za refinansiranje duga kod ukupno 55 banaka.

Procenjuje se da je neto finansijski dug od 835 miliona evra sad već smanjen na između 600 i 700 miliona, ali novi problem su rastući troškovi energenata, troškovi rada, nabavne cene…

Iako je slovenski ministar privrede Matjaž Han u svetlu dešavanja oko kupovine Fortenove najavio mogućnost otkupa Merkatora, Delo ocenjuje kako je ta ideja prilično nerealna s obzirom na sve čvršće povezivanje s vlasnikom kojeg će ministarstvo pozdraviti “dok je na policama što više slovenskih proizvoda, i dok se čuvaju radnje na selu i radna mesta”.

S gotovo 9000 zaposlenih Merkator je najveći slovenski poslodavac i važan kupac slovenskih dobavljača koji bi, kako navodi Delo u naslovu teksta, iz regionalnog mogao opet postati lokalni trgovac.

Tags
Back to top button