EBRD postala novi pridruženi član udruženja OIE Srbija – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEInvesticiono bankarstvoSLIDERSVE VESTI

EBRD postala novi pridruženi član udruženja OIE Srbija

Evropska banka za obnovu i razvoj pristupila je Udruženju Obnovljivi izvori energije Srbije i stekla status pridruženog člana, navodi se na sajtu te poslovne asocijacije.

EBRD je do danas u Srbiji investirala 7,8 mlrd EUR i učestvovala u 324 projekta, a u ceo Zapadni Balkan skoro 16 mlrd EUR.

Banka podržava razvoj privatnog sektora, poboljšava pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima u saradnji sa komercijalnim bankama, investira u obnovljive izvore energije, finansira projekte u oblasti transportne i održive lokalne infrastrukture. Među projektima koje je podržala u Srbiji značajnu ulogu ima u finansiranju Vetroelektrane Čibuk 1 i Vetroelektrane Kovačica.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije osnovano je 2021. godine uz projektnu i konsultantsku podršku EBRD koja je nastavljena intenzivnom saradnjom i podrškom tokom 2021. i 2022. godine.

EBRD je osnovana 15. aprila 1991. sa sedištem u Londonu sa ciljem da pomogne u obnovi centralne i istočne Evrope. Od osnivanja su imali jako važnu ulogu u razvoju i obnovi ovog regiona sa više od 170 mlrd EUR investiranih u više od 6.400 projekata. Dekarbonizacija i prelazak na čiste izvore energije jedan je od prioriteta EBRD-a u zemljama u kojima investira.

Inače, pridruženi član OIE Srbija u decembru je postala i IFC – Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button