Zajednički granični prelazi donose uštedu od 800 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zajednički granični prelazi donose uštedu od 800 miliona evra

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da bi zemlje zapadnog Balkana zajedničkim graničnim prelazima mogle godišnje uštedeti 800 miliona evra.

Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza, ako bi oni radili 24 časa, sedam dana, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedeli 800 miliona evra, rekla je Bregu na konferenciji za novinare na graničnom prelazu Tabanovci između Severne Makedonije i Srbije.

Ona je rekla da je RCC, zajedno sa Sekretarijatom transportne zajednice, CEFTA, Evropskom komisijom i šest ekonomija zemalja zapadnog Balkana, pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom Covid-19, čime je omogućen nesmetan protok robe i lekova u regionu.

“Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 časova. Ne smete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prelazima. Ali to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni, znači dva izgubljena evra. Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno”, kazala je Bregu.

Stvari u regionu se poboljšavaju, dodala je, a sada ne treba raditi samo na tome da 14 graničnih prelaza na Zapadnom Balkanu rade 24 sata na dan, svih sedam dana u sedmici, u to uključujući i fitosanitarne propise i sertifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije.

Tags
Back to top button