Pola miliona vozača odmah može da se priključi na online servis za putarinu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Pola miliona vozača odmah može da se priključi na online servis za putarinu

Putevi Srbije su uoči Nove godine pustili u rad onlajn servis za elektronsku naplatu putarine. Za sada funkcioniše na teritoriji Srbije i dostupan je isključivo fizičkim licima.

Da bi neko postao korisnik elektronske naplate putarine, potrebno je da poseduje TAG uređaj (postojeći ili novi) kao i platnu karticu. Korisnicim se nakon korišćenja određene deonice auto-puta u roku od 24 časa naplaćuje putarina sa te kartice.

Darko Savić, poćnik izvršnog direktora Sektora naplate putarine u Putevima Srbije, kaže da trenuto imaju 634.000 korisnika TAG uređaja, od čega je između 70 i  80 odsto fizičkih lica. Srbija je prema njegovim rečima lider u naplati putarine elektronskim putem u regionu. Ovo preduzeće 50 odsto prihoda ostvaruje preko elktronske naplate putarine, a preko 80 odsto kamiona prolaze kroz naplatne stanice sa TAG uređajem.

Inače, novi onlajn servis je razvijen u našoj zemlji i kreirali su ga domaći inženjeri. Testirali su ga i Makedonci i čeka se njihovo povezivanje na naš sistem.

U narednoj fazi se očekuje se uspostavljanje  jedinstvenom sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Savić kaže da se razgovara sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom da se priključe ovom jedinstvenom sistemu naplate putarine u regionu. Zaniteresovane su i Hrvatska, pa čak i Slovenija, u kojoj je na snazi naplata putarine putem vinjeta.

To će omogućiti svim korisnicima da sa istim TAG uređajem prolaze kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button