Evropska alternativa Visi i Mastercardu dobila podršku od ECB-a – Bankar.rs
ANALIZEFOREXINOVACIJESVE VESTI

Evropska alternativa Visi i Mastercardu dobila podršku od ECB-a

Evropska centralna banka pozdravila je inicijativu nekih vodećih evropskih banaka da istraže razvoj suparničkog platnog sistema koji će osporiti prevlast Vise i Mastercarda i pretnju kineskih i američkih Big Tech kompanija.

Inicijativa Panevropskih platnih sistema (Pepsi), podržana od dvadeset francuskih i nemačkih banaka, nastojala bi da obradi sve oblike bezgotovinskih transakcija.

ECB je dugo plasirala ideju prekogranične sheme koja bi mogla preuzeti velike marke, ali za sada bez uspeha.

U svom govoru na samitu centralne banke u Briselu, član odbora ECB-a Benoi Koure kaže: “Evrosistem pozdravlja stratešku inicijativu mnogih velikih evropskih banaka za stvaranje istinskog panevropskog rešenja za plaćanje u maloprodaji koje bi moglo zadovoljiti viziju naše strategije. Predloženo rešenje temeljilo bi se na shemi trenutnog kreditnog prenosa Sepa (SCT Inst), što je prema našem mišljenju ispravan pristup budući da je orijentisano na budućnost, a moglo bi se iskoristiti od prvog dana na postojećim moćnim i sofisticiranim modelima infrastrukture, kao što su Eurosystem’s TIPS”.

Koure poziva banke koje podupiru shemu da razviju jasan plan puta “kako bismo mogli videti da će uskoro doći do opipljivih radnji”.

Takođe je nagovestio inicijative javne politike kako bi se takvim rešenjima privatnog sektora pomoglo, nametanjem zakona kojim se obveznici platnih usluga obavezuju da prihvataju trenutna plaćanja u određenom razdoblju ako kritična masa nije postignuta, recimo, do kraja 2020.

“Evrosistem je sa svoje strane spreman da pruži dodatnu tehničku pomoć tamo gde je to korisno i potrebno”, dodaje Koure.

“Na primer, analiziraćemo kako bismo mogli podržati potragu za rešenjima koja osiguravaju da mehanizmi za poravnanje u skladu sa SCT Inst mogu biti potpuno integrisani. Postojeća privatna rešenja za obračun trenutnih plaćanja još uvek nisu na zadovoljavajući način rešila pitanja interoperabilnosti. Ovo zahteva dalju analizu i delovanje”.

Takođe predlaže da centralne banke pojačaju svoje istraživanje razvoja digitalnih valuta.

“Digitalna valuta centralne banke mogla bi osigurati da građani ostanu u mogućnosti koristiti novac centralne banke, čak i ako se gotovina na kraju više ne koristi”, kaže on. “Digitalna valuta ove vrste mogla bi imati različite oblike, čije koristi i troškove ECB i druge centralne banke trenutno istražuju, imajući u vidu njihove šire posledice na finansijsko posredovanje”.

Tags
Back to top button