Oko 20.000 građana Srbije aktivno trguje na svetskim berzama – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Oko 20.000 građana Srbije aktivno trguje na svetskim berzama

Ova godina je za oko 20.000 građana Srbije koji aktivno trguju na svetskim berzama došla kao hladan tuš. Nakon nekoliko godina, činilo se, nezaustavljivog rasta akcija tehnoloških kompanija njihov učinak na berzama je ove godine krenuo u suprotnom pravcu. Najveći sunovrat preživeo je proizvođač električnih automobila, Tesla, koja je od početka 2022. izgubila oko 70 odsto svoje vrednosti.

Kako za „Blic Biznis“ priča jedan domaći investitor, nema ko nije pretrpeo gubitke ove godine.
– Generalno, niko više nije siguran kada se priča o rastu cena akcija tehnoloških kompanija. Za razliku od prošle godine kada je i tržište akcija, ali i kriptovaluta, beležilo rekordne cene, sada to više nije slučaj, priča nam sagovornik I.M.

Prema izveštajima sa berzi cene Teslinih akcija ove godine su pale oko 70 odsto, Mete za oko 65,5 odsto, Amazona oko 51 odsto, Netfliksa oko 50,5 odsto, Bitkoin 64,8 odsto, Apple oko 26,8 odsto, Microsofta oko 30,29, …

– Portfelji su nam devastirani maltene svima. Ja sa kao što sam već pričao, imao sam prvo raspodeljeno po 1.000 evra u Tesla, Meta, Alfabet, Amazon, Apple i Majkrosoft početkom godine. Uz sve turbulencije sada imam umesto uloženih 6.000 evra, samo oko 300 u Tesli, 345 u Meti, Amazonu 490, oko 730. Sve ukupno sam pretrpeo gubitke od oko 2.500 evra, ističe on i dodaje da i on kao i drugi sada misli da je prilika za investiranje, tj. kupovinu akcija, pogotovo Tesle.

Kako je Tesla toliko proklizala

Ako je verovati Ilonu Masku, kompanija je izgubila svoju vrednost prvenstveno zbog agresivnog dizanja kamatnih stopa od strane FED-a, ali nemoguće je da se i njegove mahinacije sa Tviterom nisu preslikale na cenu akcija.
Na primer, Mask je sam prodavao akcije Tesle od kraja oktobra pravdajući se da one služe kako bi se Tviter dokapitalizovao u pripremi za „najgori mogući scenario“.

Teslina vrednost ove godine je pala za više od 800 milijardi dolara. Kompanija je vredela 1,24 biliona dolara na svom vrhuncu u novembru 2021, dok je prošlog petka zabeležila tržišnu kapitalizaciju od 385 milijardi dolara. Deonice su započele godinu na skoro 400 dolara, a sada su na oko 120 dolara, što je pad od oko 70 odsto.

Maskovo vlasništvo u Tesli uticalo je na to da njegovo bogatstvo ove godine padne na 132 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera i on više nije najbogatija osoba na svetu, nakon što ga je pretekao Francuz Bernar Arno.

Ali Mask je uporno odbijao da povuče vezu između svog angažmana na Tviteru i Teslinog sve manjeg bogatstva, iako ga je nekoliko visokoprofilisanih investitora molilo da skrene pažnju na proizvođača automobila.

Umesto toga, pokušao je da okrivi režim Federalnih rezervi za povećanje kamatnih stopa, za koje tvrdi da sve deonice – ne samo Tesline – čine manje atraktivnim za posedovanje.

Izvršni direktor Tvitera prodao je ove godine deonice Tesle u vrednosti od 3,6 milijardi dolara kako bi finansirao poslovanje društvene mreže, dok nastoji da oblikuje stranicu društvenih medija po svojoj viziji.

U četvrtak je Mask rekao da neće prodavati Tesline akcije najmanje 18 meseci.

Izvor: Blic Biznis

Tags
Back to top button