Ne treba očekivati “eksploziju” kripto tržišta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Ne treba očekivati “eksploziju” kripto tržišta

Svakako nam dozvola Narodne banke Srbije daje dodatni legitimitet, ali smatram da smo svojim poslovanjem u prethodnih 10 godina već stekli reputaciju pouzdanog partnera, kaže za Biznis.rs vlasnik i suosnivač najveće domaće kriptomenjačnice ECD Aleksandar Matanović povodom izdavanja formalne licence za rukovanje digitalnom imovinom.

Kada je reč o kripto tržištu u 2023. godini, procenjuje da ne treba očekivati „eksploziju“ u narednim mesecima, jer nema naznaka da se će poboljšati globalna makroekonomska situacija.

ECD je na licencu NBS čekao od juna 2021. godine, a na naše pitanje o ključnim razlozima za tako dugotrajnu poceduru odgovara da se, po svemu sudeći, radi o tome da je reč o novini za sve učesnike, a ne uhodanom procesu.

„Postoje i neke stvari koje smo mi mogli da uradimo bolje da proces traje kraće, ali i za nas je ovo bilo novo iskustvo. Iz ugla pružaoca usluga, svakako bi bilo bolje da je proces kraći. S druge strane, iz ugla korisnika, verovatno da im trajanje procesa uliva dodatnu sigurnost u to da su oni koji uspešno prođu kroz proces zaista neko kome mogu da ukažu poverenje“, ističe Matanović.

Kako su u ovoj godini obeležili desetogodišnjicu poslovanja, a do izdavanja dozvole NBS koristili pravne mogućnosti koje pruža Zakon o digitalnoj imovini, naš sagovornik konstatuje da se za ECD ne menja mnogo toga.

„Otvaraju nam se neke nove mogućnosti sada, ali iz ugla korisnika je sve isto kao što je bilo i pre dobijanja dozvole. Svakako nam dozvola daje dodatni legitimitet, ali smatram da smo svojim poslovanjem u prethodnih 10 godina već stekli reputaciju pouzdanog partnera i nekoga čiji legitimitet nije upitan. Verovatno će se korisnici osećati malo komotnije, mada mislim da na spremnost ljudi više utiču okolnosti na tržištu“, kaže Matanović.

U razgovoru za naš portal pre nešto više od mesec dana, procenio je i da ne treba očekivati ništa spektakularno na kripto tržištu u narednom periodu.

„Makroekonomska situacija je i dalje dosta loša, a sve što se dešavalo ove godine, sa Lunom, Celzijusom, pa sad i FTX-om, svakako samo dodatno pogoršava stvari i povećava strah i neizvesnost. Investitori su generalno cele ove godine vrlo rezervisani, ne samo na kripto tržištu, i ne vidim da će se to promeniti u narednim mesecima. Stepen prihvaćenosti kriptovaluta se konstantno povećava, s tim da se u ovim okolnostima on povećava sporijim tempom nego inače, i tako će ostati verovatno još neko vreme“, rekao je tada, a danas ističe da se nije desilo ništa zbog čega bi menjao prognozu.

„Za sada nema naznaka ni da će se poboljšati makroekonomska situacija niti da će kripto tržište uskoro doživeti neku eksploziju. Ali hajde da budemo optimistični pred Novu godinu, pa da se nadamo prijatnom iznenađenju“, poručio je Matanović.

 

Tags
Back to top button