Muzička industrija u Srbiji ostvarila promet od 168 miliona evra: Za pet godina ostvarili rast od čak 89 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Muzička industrija u Srbiji ostvarila promet od 168 miliona evra: Za pet godina ostvarili rast od čak 89 odsto

Muzička industrija u Srbiji broji gotovo 20.000 stalno zaposlenih u okviru 29 različitih delatnosti. Samo tokom prethodne godine muzička industrija ostvarila je promet od 168 miliona evra, što predstavlja porast za čak 89 odsto u odnosu na situaciju od pre pet godina, pokazuje istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije“, inače prvo ikada urađeno istraživanje ove grane kreativnih industrija.

Istraživanje, čiji je naručilac nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije, pokazuje da je u poslednjih pet godina udeo bruto dodate vrednosti (BDV) sektora porastao za neverovatnih 202 odsto (sa 0,05 na 0,11 odsto), dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast BDV od 38 odsto. Tokom prethodne godine povećan je za čak 84 odsto iznos koji je uplaćen po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu i koji iznosi više od 6,5 miliona evra.

Kada je reč o broju zaposlenih (stalno zaposlenih 19.561), evidentan je rast od čak 33 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok broj privrednih subjekata iznosi 5.838, od čega preduzetnici čine 84 odsto. Posebno je zanimljivo da je osobe od 30 do 49 godina čine više od polovine sektora (čak 55 odsto), kao i da je veoma ujednačen broj muškaraca (49 odsto) i žena (51 odsto). Savetnica za muziku pri platformi “Srbija stvara” Zorica Tepić istakla je da je realizacija istraživanja prvi i neophodan korak ka definisanju veoma razuđenog muzičkog sektora.

– Konačno smo napravi lanac industrije, mapirali najvažnije učesnike i sektore kroz njihove delatnosti, to nikada ranije nije urađeno i zbog toga se muzičkom industrijom do sada niko nije sistemski ni bavio – rekla je ona.

epić je dodala da će uz pomoć ovog istraživanja moći da se razume muzička industrija, uvide potencijali i nedostaci i sistemski podrži neophodno.

– U pitanju je proces i tek treba da utvrdimo efekte industrije koje Srbija ima kroz promociju i imidž, pre svega kroz manifestacije i muzičare, ali napravili smo prvi korak – zaključila je savetnica za muziku.

Među preporukama koje se pre svega tiču unapređenja i daljeg razvoja sektora, navodi se neophodnost realizacije programa podrške, razvoja izvoza ali i pravnih regulativa, implementacije međunarodnih praksi i standarda, a pre svega podrška podsticanje izvoza muzike, programi za razvoj profesionalnog kadra, ali i podrška mladim umetnicima.

Na brojne izazove platforma Srbija stvara muziku već je odgovorila podrškom u realizaciji ujedinjenog nastupa srpske muzičke scene na svim najvažnijim evropskim „showcase“ festivalima („Eurosonic Nordeslag“, „Ment“, „Pin“…), koji za cilj imaju podsticanje razvoja izvoza muzike i usavršavanje profesionalnog kadra, kao i realizacija prvog nacionalnog muzičkog konkursa Serbia creates The Spotlight, u okviru kojeg su najbolji mladi muzičari iz Srbije održali više od 50 nastupa na 22 festivala širom regiona.

Izvor- Blic

Tags
Back to top button